Metal ve metalize filamentlerin halılarda kullanımı
Usage of metal and metalized filaments in the carpets
  1. Tez No: 458904
  2. Yazar: İLKAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR DURU BAYKAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Halı, Antibakteriyel aktivite, Antifungal aktivite, Antistatiklik, Elektromanyetik ekranlama etkinliği, Carpet, Antibacterial activity, Antifungal activity, Antistatic feature, Electromagnetic shielding
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Çalışmada metal ve metalize filamentlerin halılarda kullanım olanakları ve halılara kazandırması beklenen özellikler araştırılmıştır. Halılar hav iplikleri, zemin çözgüsü, zemin atkısı ve dolgu iplikleri gibi farklı iplik gruplarından meydana gelirler. Metal ve metalize filmantlerin en düşük maliyetle halı yapısına eklenmesini sağlayacak iplik grubunun belirlenmesi hedeflenmiş ve zemin ipliklerinde (çözgü ve atkı) kullanımının daha etkili sonuçlar vereceği öngörülmüştür. Bu amaçla halı zemininde yaygın olarak kullanılan tekstüre polyester iplikler ile iletken filamentler puntalama işlemiyle birleştirilmiştir. Üretilen metal ve metalize kompozit iplikler 4 farklı yerleşimde kullanılarak halı zemin kumaşları üretilmiştir. Daha sonra hav tabakası robo-tuft makinesinde zemin kumaşına yerleştirilmiştir. Üretilen halı numunelerine antibakteriyel ve antifungal aktivite, elektriksel direnç (yüzey özdirenci ve hacimsel direnç) ve elektromanyetik ekranlama etkinliği testleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda metal ve metalize filamentlerin halı zemininde kullanılmasıyla halılara antibakteriyel ve antifungal aktivite, antistatiklik ve elektromanyetik ekranlama özelliklerinin kazandırılabildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research, usage possibilities of conductive filaments in the robotuft carpet production and potential properties provided by them were investigated. Carpet contains different yarn groups such as pile yarns, ground warps, ground wefts, and fill yarns etc. Initially, it was aimed to determine the yarn groups that provide the lowest cost with conductive filaments usage. It was decided that the backing fabric's warp and weft yarns were suitable for this aim. Thus, standard textured polyester yarns commonly used in carpet floor were intermingled with different metal and metalized filaments. Backing fabrics of carpet samples were produced with 4 different placements by using metal/metalized composite yarns. Then, the pile layer was placed on the backing fabrics in the robotuft machine. Antibacterial-antifungal activity, electrical resistance (surface resistance and volume resistance) and electromagnetic shielding effectiveness tests were applied to produced carpet samples. It has been identified that the carried application provides antibacterial-antifungal activity, antistatic and electromagnetic shielding properties to carpet samples.