Van yöresinde yeşil alan tesisinde kullanılabilecek bazı çim türleri ve karışımlarının belirlenmesi
Some types of grass and the mixture of them which could be used in green places of Van area
- Tez No: 458910
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖSMETULLAH ARVAS
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
 - Anahtar Kelimeler: Yeşil alan, çim, karışımlar, Green area, grass, mixtures
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Iğdır Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu araştırma, 2013-2014 yıllarında Van şartlarında oluşturulacak yeşil alanlarda kullanılabilecek değişik çim türleri ve karışımlar belirlemek maksadıyla uygulanmıştır. Çalışmada rizomlu kırmızı yumak (Festuca rubra var. rubra), çok yıllık çim (Lolium perenne ), rizomsuz kırmızı yumak (Festuca rubra var. commutata), çayır salkım otu (Poa pratensis), kamışsı yumak (Festuca arundinacea) türlerinin 4 farklı karışımı 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Farklı karışım oranlarında ekilen parsellerin bitki boyu, yaş ot verimi, kaplama derecesi, dokusu, rengi ve çim kalitesi tetkik edilmiştir. Denemede en yüksek bitki boyu ve en iyi renk değeri 2. karışımda ( % 20 Lolium perenne + % 10 Festuca rubra var. commutata + % 40 Poa pratensis + % 30 Festuca rubra var. rubra ) en kaba doku yapısı ve en iyi kaplama derecesi 3. karışımda ( % 40 Lolium perenne + % 30 Festuca arundinacea + % 30 Poa pratensis ), en iyi çim kalitesi ve en yüksek yeşil ot verimi ise 1. karışımda ( 40 Lolium perenne + % 20 Festuca rubra var. commutata + % 20 Poa pratensis + % 20 Festuca rubra var. rubra ) tespit edilmiştir. Van ili ekolojik koşullarına uygun yeşil alan tesisinde, % 40 Lolium perenne + % 20 Festuca rubra var. commutata + % 20 Poa pratensis + % 20 Festuca rubra var. rubra karışımının kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was used for determining some kinds of grass and grass mixtures which could be using in green places of Van in 2013-2014. İt was caried out four different mixture of grass for three times; Perennial ryegrass in the study ( Lolium perenne ) , Rhizomes of red fescue ( Festuca rubra var. rubra ), Meadow bunch grass ( Poa pratensis ) , no rhizomes red fescue ( Festuca rubra var.commutata) , tall fescue ( Festuca arundinacea ) Plant height of cultivated plots in different mixture ratios ,yield, degree of coating , texture, color and plant quality were investigated. It was seen in trial that the highest plant height and the best color values 2. the mixture ( 20 % Lolium perenne + 10 % Festuca rubra var. commutata + 40 % Poa pratensis + 30 % Festuca rubra var. rubra ) the rough texture structure and the best cover level 3. the mixture ( 40 % Lolium perenne + 30 % Festuca arundinacea + 30 % Poa pratensis ), the best plant quality and highest yield 1 in the mixture ( 40 Lolium perenne + 20 % Festuca rubra var. commutata + 20 % Poa pratensis + 20 % Festuca rubra var. rubra ). İt was concluded that the mixture of 40 % Lolium perenne + 20 % Festuca rubra var. commutata + 20 % Poa pratensis + 20 % Festuca rubra var. rubra can be utilized for green field facility in accordance with the ecological conditions of Van.