Iohexol'ün elektrooksidasyon yöntemi ile parçalanması ve işletme parametrelerinin etkilerinin incelenmesi
Degredation iohexol with electrooxidation process and examining the effects of operating parameters
  1. Tez No: 458942
  2. Yazar: ESİN TUĞÇE YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ANATOLİ DİMOGLO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrooksidasyon, onkoloji, farmasötik, Iohexol etken maddesi, Electrooxidation, oncology, pharmaceutic, Iohexol active material
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Dünya çapında sağlık ve yaşam kalitesini artırmak için yapılan çalışmalar, farmasötik ilaç üretimine ve bu konudaki teknolojilerinin önemli oranda gelişimine neden olmuştur. Buna karşın farmasötiklerin aşırı kullanımı çevre ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Farmasötiklerin ve onların metobolitlerinin sucul çevrede ve içme suyunda da konsantrasyon artışları gözlemlenmektedir. Üretim proseslerinde ve hastanelerden çıkan atıklarda, insan ve hayvan atıklarında da farmasötikler gözlenmektedir. Atık sularda ve yüzeysel sularda farmasötiklerin konsantrasyonları µg/L gibi çok düşük seviyelerde olmasına rağmen bunların kronik etkileri nedeniyle araştırılmalarına gerek duyulmaktadır. Çevre ve sağlık problemlerine yol açan farmasötik mikrokirleticileri atık sulardan uzaklaştırmak için kullanılan klasik arıtma yöntemlerinin yetersiz olması sebebiyle ileri arıtma yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle elektrokimyasal prosesler bu tür mikrokirleticileri arıtmak için olduk- ça başarılı yöntemler olarak bilinmektedir. Organik kirlilikleri parçalamak için kimyasal-elektrokimyasal stabiliteye sahip bor katkılı elmas (BKE) ve karışık metal oksit (KMO) elektrotları ile elektrokimyasal oksidasyon metodunun uygulanması yüksek akım verimi çevresel uyumu nedeniyle tercih edilmektedirler. Çalışmada, bor katkılı elmas (BKE), Ti/IrO2-Ru, Ti/IrO2- Ta2O5, Pt/Ti, Ti/Ta2O5-SnO2-IrO2, Ti/Ru, Ti/IrO2-Ru (EC 300), Ti/RuO2, Ti-SnO2/Pt (KMO), elektrotları ile Iohexol etken maddesini gidermek için elektrooksidasyon deneyleri yürütülmüştür. Akım yoğunluğu, ph, başlangıç etken madde konsantrasyonu ve elektrolit konsantrasyonu gibi işletme parametrelerinin değişimleri ile etken madde giderimi izlenmiş, etken maddenin parçalanma ürünlerine bakılmıştır.
Özet (Çeviri)
Worldwide occupation for improving health and life quality provides development of pharmaceutical drug production and technology increase considerably. However overdosing of pharmaceutical threaten environmental and human health. Concentreation raises of pharmaceutical and their metabolites are observed at aquatic environmental and drink water. Pharmaceutical are observed at manufactoring processes, the waste from hospitals, human and animal wastes. Eventhough waste water and surface water pharmaceuticals concentrations have low levels like µg/L, they had to be well researched in case of chronical effects. Pretreatment technologies needed to seperate micropollutants from wastewater cause clasical methods could be insufficient. Especially elektrochemical processes are attracting notise as succesfull methods to treat micropollutants. To decompose the orginical pollutants, electrochemical oksidation method with BDD and MMO is by reason of high current efficiency and being preferred environmental friendly . Electrooksidation experiments are used for removing boron doped dimond (BDD), Ti/IrO2-Ru, Ti/IrO2-Ta2O5, Pt/Ti, Ti/Ta2O5-SnO2-IrO2, Ti/Ru, Ti/IrO2-Ru (EC 300), Ti/RuO2, Ti-SnO2/Pt (MMO) electrot and active ingredient in Iohexol. Aktive material decomposition is tracked by changing current density, ph, beginning active material concentration and electrolit concentration, examining degredation product of aktive material.