Bitki büyümesini teşvik edici halofilik rizobakterilerin izolasyonu, karakterizasyonu ve buğday tarımında kullanılma potansiyellerinin belirlenmesi
Isolation identification and characterization of plant growth promoting halophilic rhizobacteria and determination of their potantials for use for wheat farming
  1. Tez No: 459095
  2. Yazar: ALEV SEZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ALGUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki gelişimini teşvik edici bakteriler, tuzluluk, tuz stresi, halofilik/halotolerant bakteri, buğday, Plant growth promoting rhizobacteria, salinity, salinity stress, halophilic/halotolerant bacteria, wheat
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu araştırmada Erzurum ve çevresindeki tuz içeriği yüksek habitatlardan, toplam 257 adet halofilik rizobakteri izole edilmiş ve bu izolatların bitki büyümesini teşvik edici (PGP) çeşitli özellikleri (azot fikse edebilme, fosfat çözebilme, ACC deaminaz, IAA ve siderefor üretebilme) belirlenmiştir. PGP özellikleri bakımından pozitif bulunan 32 adet bakteri tuzlu ve tuzsuz ortamda saksı deneylerine alınmış (sera şartlarında) ve buğday bitkisinin büyüme parametreleri (kök ve gövde boyu, yaş ve kuru ağırlık, protein, klorofil ve karotenoid içeriği) üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, ASD7, ASD8, ASD12, ASD18, ASD19, ASD25, ASD31, ASD36, ASD38, ASD45, ASD48, ASD54, ASD55, ASD58, ASD59, ASD65, ASD68, ASD69 kodlu izolatlar ve ASD-55-57, ASD-8-9, ASD-8-55, ASD-8-9-55, ASD-9-55, ASD-31-55-57 kombinasyonları kök boyunda %1,39-62,53 arasında verim artışı, gövde boyunda %3,50-54,97; yaş ağırlık üzerinde %6,38-78,57; kuru ağırlık üzerinde %2,17-35; çözünmüş protein miktarı üzerinde %0,82-16,55; toplam klorofil miktarı üzerinde %0,85-120,22 ve toplam karotenoid miktarı üzerinde ise %4,70-120,13 oranında artışla başarılı izolatlar olarak değerlendirilmiştir. Bu izolatlar 16S rRNA analizi ile; Bacillus pumilus ASD7, Bacillus pumilus ASD8, Staphylococcus sciuri ASD12, Bacillus licheniformis ASD18, Bacillus cereus ASD19, Bacillus pumilus ASD25, Bacillus pumilus ASD31, Staphylococcus sciuri ASD36, Staphylococcus saprophyticus ASD38, Staphylococcus saprophyticus ASD45, Leucobacter iarius ASD48, Sphingomonas echinoides ASD54, Bacillus pumilus ASD55, Stenotrophomonas maltophilia ASD58, Bacillus cereus ASD59, Bacillus atrophaeus ASD65, Bacillus pumilus ASD68 and Bacillus pumilus ASD69 türleri olarak tanılanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, totally 257 halophilic rhizobacteria were isolated from the habitats those have high salt content in the Erzurum and vicinity, Turkey. Various plant growth promoting (PGP) traits (nitrogen fixation capacity; phosphate solubilization capability; ACC deaminase, IAA and siderophore production) were determined. Thirty-two isolates those are found to be positive in PGP traits were tested in pots containing soils with and without salt in greenhouse conditions and growth parameteres of wheat plant (root and shoot lenght; wet and dry weight, protein, chlorophyll and carotenoid contents) were determined. As a result ASD7, ASD8, ASD12, ASD18, ASD19, ASD25, ASD31, ASD36, ASD38, ASD45, ASD48, ASD55, ASD-58, ASD59, ASD65, ASD68, ASD69 coded isolates and ASD-55-57, ASD-8-9, ASD-8-55, ASD-9-55, ASD-31-55-59 coded combinations were evaluated as successful inoculants. These selected isolates provide increase 1,39-62,53 %; 3,50-54,97%; 6,38-78,57%; %2,17-35%; 0,82-16,55% ; %0,85-120,22 % and 4,70-120,13 % on the root lenght; shoot lenght; wet weight; dry weight; dissolved protein, total chlorophyll and carotenoid contents, respectively. By using 16S rRNA analysis, these successful isolates were identified as species of; Bacillus pumilus ASD7, Bacillus pumilus ASD8, Staphylococcus sciuri ASD12, Bacillus licheniformis ASD18, Bacillus cereus ASD19, Bacillus pumilus ASD25, Bacillus pumilus ASD31, Staphylococcus sciuri ASD36, Staphylococcus saprophyticus ASD38, Staphylococcus saprophyticus ASD45, Leucobacter iarius ASD48, Sphingomonas echinoides ASD54, Bacillus pumilus ASD55, Stenotrophomonas maltophilia ASD58, Bacillus cereus ASD59, Bacillus atrophaeus ASD65, Bacillus pumilus ASD68 and Bacillus pumilus.