YBCO süperiletken dalga rezonatörünün performansının iyileştirilmesi
Improving the performance of YBCO superconducting wave resonator
- Tez No: 459124
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: YBCO, mikrodalga rezonatör, süperiletken elektroniği, vorteks, YBCO, microwave resonator, superconducting electronics, vortex
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Tez kapsamında YBaCuO (YBCO) süperiletkeni kullanılarak farklı yöntem ile mikrodalga rezonatörü üretimi hedeflendi. Soğutma işlemi için sıvı azot kullanıldı. YBCO rezonatöre ait S parametreleri ölçüldü. S parametreleri değerinden YBCO rezonatörlerinin kalite faktörleri hesaplandı. Literatüre uyumlu olarak 102 ile 103 mertebesinde olduğu saptandı. Vorteks nedeni ile rezonatörde kalite faktörü düşük olduğundan dolayı kayıplar fazladır. Antidotları olmayan rezonatörlerin aksine, vorteks kaynaklı kayıplarda belirgin bir düşüş vardır. Bu yüzden antidotlar, uygulanan güç üzerinde kalite faktörünü artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the tesis proposal, it is aimed to construct a microwave resonator with another method using YBaCuO (YBCO) superconductor. Liquid nitrogen is used for cooling operation. S parameter of YBCO resonators were measured. The quality factors of the resonators were calculated from the S parameters. They found to be between 102 and 103 which are compatible with the literature. There are higher losses because of the low quality factor in the resonator due to vortex. In comparison to resonators without antidots, it is found a significant reduction of vortex induced losses. Thus increased quality factors applied powers.