YBCO süperiletken bileşiğine yabancı atom katkısının etkileri
Effects of foreign atom doping into the YBa2Cu3O7 superconducting compound
  1. Tez No: 134490
  2. Yazar: HATİCE KOÇOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: YBCO, Ag Katkısı, Yüksek Sıcaklık Süperiletkenleri:A.C Manyetik Süseptibilite, YBCO, Ag doping, High Temperature Superconductors, a.c magnetic susceptibilitiy
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET YBa2Cu307^ SÜPERİLETKEN BİLEŞİĞİNE YABANCI ATOM KATKISININ ETKİLERİ KOÇOĞLU, Hatice Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Mustafa TEPE Eylül 2003, 65 sayfa Bu tezde YBa2Cu307-8 Yüksek Sıcaklık Süperiletken Bileşiğine yabancı atom katkısının etkileri incelenmiştir. Örnekler YBCO sistemine farklı oranlarda Ag2Û katkısı yapılarak katı-hal tepkime yöntemi ile hazırlanmıştır. YBa2Cu3.xAgx07-8 yapısının süperiletken özellikleri direnç-sıcaklık, manyetik süseptibilite-sıcaklık ve kritik akım ölçümleri yapılarak karakterize edilmiştir. Elektriksel direnç ve akım-voltaj ölçümleri standart dört-uç metodu ile yapılmıştır. Bu ölçümler sonucunda katkı maddesinin örneklerin metalik özellikleri ve süperiletkenliğe geçiş sıcaklıkları üzerindeki etkileri belirlendi. A.C manyetik süseptibilite ölçümü karşılıklı indüktans yöntemi ile yapıldı. %(T) ölçümleri sonucunda örneklerin taneli yapısı ve diamanyetik özellikleri incelendi. Örneklerin kritik alam değerleri I-V eğrilerine 1,5 uV/cm kriteri uygulanarak tespit edildi, mikroyapıları ve yüzey morfolojileri XRD ve SEM ile analiz edildi.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EFFECTS OF FOREIGN ATOM DOPING INTO THE YBa2Cu307_s SUPERCONDUCTING COMPOUND KOÇO?LU,Hatice Msc. In Dept of Physios Supervisor: Yrd.Doç.Dr. Mustafa TEPE September 2003, 65 pages In this thesis, effect of foreign atom doping on YBa2Cu307^ High Temperature Superconductor have been studied. The samples were prepared with different ratios of Ag doping into the YBCO compound by a conventional solid-state reaction. The superconducting properties of YBa2Cu3.xAgx07-8 were investigated by resistance-temperature, A.C magnetic susceptibilitiy-temperature and critical current measurements. The electrical resistance and current-voltage measurements were made by conventional four-probe method. The effects of doping materials on the superconducting transition temperature and the metalic properties of samples were determined from this measurements. The a.c magnetic susceptibility measurements were made by mutual inductance method. The granular structures and the diamagnetic properties of the samples were determinated by %(T) measurements. The critical current values of the samples were determined by employing the voltage criteria of l,5uV/cm on the I-V curves, microstructural and surface morphologies were analyzed by SEM and XRD.