Akdeniz bölgesinde yayılış gösteren yarasa türlerinin habitatlarına yönelik antropojenik tehdit unsurlarının belirlenmesi
Determination of the anthropogenic threats on the habitats of bat species distributed in the Mediterranean region
  1. Tez No: 459284
  2. Yazar: DENİZ ATASOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURSEL AŞAN BAYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Yarasa, Tehdit Unsurları, Koruma, Akdeniz Bölgesi, Türkiye, Bat, Threat Risk, Conservation, Mediterranean Region, Turkey
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Chiroptera ordusu memeli faunasının önemli bir ordolarından birisidir. Türkiye'de 39 yarasa türü vardır. Yarasalar tünek olarak mağaraları, kalıntıları, insan yapımı binaları, tünelleri, köprüleri, ormanlık alanları ve kayalık alanları tercih ederler. Günümüzde tüneklerin büyük bir çoğunluğu antropojenik olarak tehdit edilmektedir. Yarasaların korunması için tehdit unsurlarının belirlenmesi önemlidir. Bu araştırmanın amacı Akdeniz bölgesinde yaşayan yarasa türlerinin habitatlarına yönelik antropojenik tehdit unsurlarının belirlenmesine dayanmaktadır. Bu çalışmada 2014-2015 yılları arasında Türkiye'nin Akdeniz bölgesindeki; Adana, Antalya, Hatay ve Mersin illerinde gerçekleştirilmiştir. Çeşitli araştırmacılar tarafından yarasaların bulunduğuna dair kayıt verilen lokalitelere gidilerek popülasyonun varlığı ve olup olmadığı incelenmiştir. Yarasa popülasyonlarının durumu ve tehditler (Mağara turizmi, Vandalizm vb.) kayıt edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The order Chiroptera is one of the important order of the mammalian fauna. There are 39 bats species existed in Turkey. Roosts preferred by bats are caves, ruins, man-made buildings, tunnels, bridges, forested areas and rocky areas. Today, a majority of roosts are anthropologically threatened. Determination of threats are important for the protection of bats. The aim of this studyis based on the determination of anthropogenic threatson the habitat of the species of bats living in the Mediterranean region. This study was carried out between 2014-2015 in Adana, Antalya, Mersin and Hatay provices in the Mediterranean region of Turkey.The localities given by the various other researchers previously were visited whether a population is existed or not. The status of bat populations and the threats (Cave tourism, vandalism etc.)were recorded.