Türkiye'de kadın işgücünün sorunları, Gaziantep halı kilim imalat sektöründe kadın işgücü örneği
Women's workplace problems in Turkey, Gaziantep carpet workflow examples in carpet kilim manufacturing sector
  1. Tez No: 459459
  2. Yazar: ESENGÜL GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİS BAŞEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Kadın İşgücü, Kadın İşgücünün Tarihsel Gelişimi, Kadın İşgücünün Sorunları, Women, Historical Approach to Women's Work, Women Labor Force, Difficulties of Women Labor Force
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Tüm Dünya'da meydana gelen değişimle beraber kadınlar işgücü piyasasında yerini almıştır. Eğitim imkanlarının artmasın, yeni çalışma alanlarının oluşturulması ve yasal düzenlemelerle kadınların işgücü piyasasında sayısının artması hedeflenmiştir. Çalışma yaşamına katılan kadın erkek işgücüne kıyasla daha düşük ücretlerde ve daha düşük pozisyonlarda çalışmaya başlamıştır. Bununla beraber kadınlar birçok sorunla karşı karşıya kalmışlardır, bunlardan bazıları iş yerinde eşitsizlik, mobbing, işten çıkarılma, işe geç alınma, çalışan annelerin çocuklarını nereye bırakacağı sorunu, ev ile işi arasında ilişkinin kurulması gibi sorunlarla yüz yüze kalmıştır. Bu sorunları ortadan kaldırmak için ulusal ve uluslararası birçok düzenlemeler yapılmış, politikalar geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı kadının çalışma yaşamına nasıl katıldığı ve çalışma yaşamında ne gibi sorunlarla yüz yüze kaldığıdır. Bu sorunlar Gaziantep ilinde Halı Kilim İmalat Sektöründe çalışan kadınlar üzerinde anket çalışması yaparak incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümü kavramsal çerçeveden oluşur. Kadın işgücü kavramı, kadınların işgücü piyasasına katılımın tarihsel süreci, kadının işgücüne katılımını engelleyen faktörler, kadın istihdamını arttırmaya yönelik yasal düzenlemeler ve politikalar, kadın işgücünün çalışma hayatında karşılaştıkları sorunlar ele alınmıştır. İkinci bölümde Gaziantep ilindeki kadın istihdamı, özellikleri ve sorunları açıklanmaya çalışılmış ve son olarak üçüncü bölümde Gaziantep Halı Kilim İmalat Sektöründe çalışan kadınlara anket çalışma yapılmıştır. Bu anket çalışmasında kadınların sorunlarına ilişkin görüşlerine başvurulmuştur. Ankette elde edilen veriler SPSS veri paket programında analiz edilmiş ve soruların dağılımı elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Women with all the World in change has taken place in the labour market. Increase training opportunities, the creation of new fields of study and the number of women in the labour market, legal regulations aim to increase. Participating in the working life of women and men in the labor force, compared to lower wages and lower positions. However, women faced many problems, some of them in the work place inequality, mobbing, dismissal, received late for work, where their children will leave the issue of working mother, the establishment of a relationship between work with home problems like face to face. To eliminate these problems, many national and international arrangements are made, policies are developed. The aim of this study was to study how the lives of women in working life and what is faced with such problems. These problems, in the province of Gaziantep Carpet Rug Manufacturing Sector working women by making the survey tried to be examined. The aim of this study was to study how the lives of women in working life and what is faced with such problems. These problems, in the province of Gaziantep Carpet Rug Manufacturing Sector working women by making the survey tried to be examined.