Polis adaylarının bazı antropometrik ölçümleri ile silah atış performanslarının karşılaştırılması
Comparison some anthropometric measurement to gunshot performances of police candidates
  1. Tez No: 459460
  2. Yazar: MURAT DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÜŞAN ÖZGÜN BAŞIBÜYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Kamu Yönetimi, Anthropology, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometri, Silah, Silah Performansı, Polis, anthropometry, gun, gunshot performance and police
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Devletin temel görevlerinden birisi de şüphesiz ki güvenlik konusudur. Güvenliği sağlarken de kamu düzenini korumak temel ilkelerindendir. Güvenlik hizmetleri ne kadar eksiksiz olursa kamu düzeni de o derece korunur. Kamu düzeni için, kendisinin ve masum insanların can ve mal güvenliğini korumak için güvenlik güçlerine silah kullanabilme yetkisi verilmiştir. Bu da kanunlarla yasal hale gelmiştir. Ölçülülük, orantılılık ilkesi doğrultusunda bu yetki kullanılmaktadır.Bu tez çalışmasında polisin; kanunlar çerçevesinde silahını kullanırken fiziksel şartlarının buna etki edip etmediği, hangi şartlarda daha iyi silah kullanabildiği araştırılmaya çalışılmıştır. Araştırma yapılırken Antropometrik değerlerin silah performanslarına etki edip etmediği araştırılmış, bununla ilgili ölçümler alınmıştır. Bu Antropometrik ölçümler, boy uzunluğu, ağırlık, işaret parmağı uzunluğu (tetik parmağı), el uzunluğu, el genişliği olmak üzere toplam (6) ölçü ve ağırlık/boy2 formülünden hesaplanan Beden Kütle Endisi (BKE)' dir. Bu araştırma yaklaşık 8 ay sürmüş, Çankırı Polis Meslek Eğitim Merkezi Polis adaylarından 244 öğrenci üzerinden kişisel bilgiler ve Antropometrik ölçüler bir bilgi formu yardımı ile alınmıştır. Ayrıca silah performans atışları da POMEM atış alanında kayıtları tutulmak üzere gözlemlenerek veriler kaydedilmiştir. Araştırmada kullanılan veriler bilgisayar ortamına aktarılarak SPSS 21.0 yardımıyla analizi yapılmıştır. Güvenilirlik çalışması yapılmış, alfa değeri 0,94 bulunmuştur ve yapılan çalışma güvenilirlik olarak pozitiftir. Araştırmamızda uyguladığımız test sonuçlarına göre (BKE) değerleri 27 ye yaklaştıkça, öğrencilerin uzun menzilli tabanca performanslarının daha iyi olduğu saptanmıştır. Ayrıca unutulmamalıdır ki polis okulu öğrencisi olmak için (BKE) değeri 18-27 arası olması gerekmektedir.Bilgi ve veri formunda bulunan daha önce silah kullanıp kullanmadığı sorusuna verilen evet cevaplarının silah performanslarını etkilediği ölçülmüştür.Yapılan araştırmanın silah performansı ölçümleri kısmında işin içine yetenek ister istemez girmiştir, yetenek konusu da sayısal verilerle ölçümlenemediği için çalışmanın silah kısmında ölçümleri, performansları az da olsa etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
Undoubtedly that security is one of the basic missions of a state. Protecting public order is the basis principle, while ensuring public security. The more security services is complete, the more public order is protected. Security forces have right to use of weapon to protect themselves and public for public order. It is legal with laws and this right is used in line with principle of proportionality. In this thesis study, it is tried to explore that in which conditions police use weapon better and physical conditions follow it or not while using weapon within the limits of law. It is explored whether anthropometric values affect performance or not in this study and measured concerned evaluations. These anthropometric values are weight, height, body mass index, length of forefinger, hand and handbreadth.This survey has continued 8 months. Anthropometric measurement was made among 244 candidates and asked a few questions in Çankırı Police Center For Education (POMEM). Also gunshot performance was recorded in POMEM rifle range.Data used in this study was analysised under favaour of SPSS 21.0 by computer. Reliability analysis was done and alpha value was 0,94 and this study was positive for reliability. We can say that the closer body mass index is about 27, the better long range gunshot is. But we must remember that body mass index is to be between 18 and 27 to be a police cadet. It is evaluated that“YES”response to the question in data and information form whether gun is used before or not affected gunshot performance. Talent is another factor while evaluating gunshot performance and it is not subject to numeric data and affected the performance even a little