Muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleğinin gelişim süreci: Sivas ilinde muhasebe meslek elemanları üzerinde nitel bir araştırma
Development process of the job of accountancy and financial advisor: A qualitative research on accounting profession members in the city sivas
  1. Tez No: 459480
  2. Yazar: GÖRKEM ÇERİKCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. MEHMET DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe, muhasebecilik, 3568 Sayılı yasa, Accounting, Accountancy, The law number 3568
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Tarihin yazılı kayıt altına alınmaya başlamasıyla muhasebe mesleğinin sistematiğe oturtulması ihtiyacı da doğmuştur. Bu ihtiyacı mal takibi, günlük ihtiyaçların izlenmesi, para veya mal ödemesini belgesiz gerçekleştirmemek gibi etkenler oluşturmaktadır. Hızlı bir batılılaşmayla değişime uğrayan muhasebe sistemi, zaman geçtikçe mesleğin bir düzen içerisinde icra edilmesini sağlayabilmek için yasalara gereksinim duymuştur. İhtiyaçların doğru analiz edilmesi, var olan sistemlerdeki boşluklar, kapsamlı yasalarla ve gelişen teknolojiyle bütünleştirilerek daha sağlıklı muhasebe sistemleri hayata geçişilmeye çalışılmıştır. Sistemlerin altyapı eksiklikleri, bilgi eksiklikleri ve uygulamadaki aksaklıklar muhasebe mesleğinin yasal bir dayanağa kavuşmasını zorunlu kılmıştır. Bu zorunluluğun sonucunda 3568 Sayılı meslek yasası hayata geçirilmiştir. Muhasebe mesleğiyle ilgili çıkarılan yasal düzenlemeler, küreselleşmeyle birlikte geliştirilerek günümüz koşullarına uygun hale getirilmiştir. 3568 Sayılı meslek yasasının gösterdiği direktiflerle hareket eden tüm meslek mensupları bir anlamda meslek örgütünü oluşturmuşlardır. Bu örgütlenme ile meslek, toplumda kendisini kabul ettiren, işlevi ve saygınlığı artan bir konuma gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Need of systematic fixation of accounting job was revealed in pursuit of historical recordings'start-up. This need consist of chase of good, monitoring of daily requirements and nonfulfillment payments of goods without receipts. Accounting system which transformed through fast westernization required laws on the purpose of providing a well-performance of the job. Healthy accounting systems were tried to be implemented via true analysis of requirements and so, gaps in the existent systems were merged with improving technologies and comprehensive laws. Infrastructural shortcomings, knowledge shortcomings and malfunctions of systems necessitate a legal foundation for the profession. Occupational act with the number of 3568 was actualised in consequence of this necessity. Legal regulations concerned accounting profession were adapted to present conditions via globalization. All the profession members who act according to the law number 3568 composed the organization of profession in one sense. With this organizational set-up, the profession reached a position where it is generally accepted by the public and has both a cumulative function and increasing respectability.