Lise öğrencileri arasındaki internet kullanım sıklığının sosyal izolasyona etkisi: Sivas Numune Hastanesi'nde bir araştırma
Frequency of internet usage school students and social isolation among high school students internet addiction prevention
  1. Tez No: 459489
  2. Yazar: YILDIZ KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sağlık Kurumları Yönetimi, Psychology, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, Bilgisayar, Ergen, Bağımlılık, İnternet Bağımlığı, Internet, Computer, Adolescent, Addiction, Internet Addiction
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı, lise seviyesinde öğrenim görmekte olan gençlerin, internet kullanım sıklıklarının sosyal izolasyona etkisini araştırmak ve problem durumlarını tespit etmektir. Bu durumdan hareketle internetin gençlerin yaşantılarında ki etkilerini anlamaya çalışmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini; Sivas Numune Hastanesi Çocuk Psikiyatri Polikliniği'ne başvuran 14-18 yaş aralığındaki lise öğrencileri oluşturmaktadır.Yapılan araştırmada; demografik bilgi formu ve internet kullanım ölçeği formundan yararlanılarak 75 öğrenciyle anket çalışması yapılmıştır. Araştırmanın, lisede öğrenim görmekte olan ergenleri kapsaması bu bireylerin, gelişimsel ve sosyalleşme sürecinin önemli bir aşamasında olmalarındandır. Bu dönemde gençlerin ilgi duydukları ve yöneldikleri teknolojik ürünler arkadaşlık ilişkilerini, aile içi ilişkilerini ve kişilik yapılarını şekillendireceğinden daha da önem kazanmaktadır.Sonuç olarak, internetin hayatımıza katkılarının yanında birtakım olumsuz etkileri de beraberinde getirdiği; bununla birlikte, ergenlerin hayatında vazgeçilmez bir yer edindiği gerçeği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study that determine problem situations and research the frequency of usage internet's effects on social isolation which is used by hıgh school students. That's why it is aimedd to understand internet's effect on whıch youngs' life. The sample of the study was consisted of 75 high school students in make an application Sivas Numune Hospital to children psychiatry policlinic.Personal and internet characteristics of the sample were determined by a interview form, problematic internet use was determined by İnternet Addiction Scale. The reason why the study was consisted of high school students was that they are at a completely important stage of their personal and social development.Attitudes, friendships, habits, etc, which are acquired at this stage will affect the whole life.Finally, it was understood that internet has also some side effects in addition to its advantages and it has become indispensable to the adolescents' lives.