Ergenlik problemleri ve baş etme yöntemleri ile internet bağımlılığı arasındaki ilişki
The relationship between internet addiction; coping strategies and adolescence problems
- Tez No: 363255
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERVİN SEVDA BIKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnternet Bağımlılığı, Ergenlik, Başa Çıkma, Ergenlik Problemleri, Internet Addiction, Adolescence, Coping Behaviors, Adolescence Problems
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
İnternet, insanların yaşamlarını kolaylaştırmasına rağmen,“internet bağımlılığı”gibi bazı olumsuz etkileri de vardır. Günümüzde, ergenlerin internet bağımlılığı riski ebeveynlerine kıyasla daha fazladır çünkü onlar internetin tehlikelerine karşı daha savunmasızdırlar. Bu tez çalışması ergenlik problemleri ve başa çıkma yöntemlerinin internet bağımlılığıyla ilişkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca demografik veriler ve internet kullanım profilleri de incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini 518 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmanın sonuçlarına göre; öğrencilerin %20,1'i muhtemel bağımlı, %3,3'ü bağımlıdır. Cinsiyet, yaş ve sınıf düzeyi değişkenleri ile internet bağımlılık durumları arasında anlamlı ilişki bulunmazken, internet kullanım sıklığı arttıkça internet bağımlılık riskinin de arttığı görülmüştür. Başat internet kullanım amaçları“internet korsanlığı”olan öğrencilerin en yüksek risk grubu olduğu, oyun oynama amacının onu izlediği görülmüştür. Ergenlik problemleri ve başa çıkma yöntemleri ile internet bağımlılık düzeyleri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Sorunları aile ile çözme davranışı, olumsuz duyguları dışa vurma davranışı, internet kullanım amacı ve internet kullanım sıklığının birlikte internet bağımlılığının yordayıcıları olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Although, internet facilitates people's lives, it has also some negative effects such as internet addiction. Today, adolescents are more likely at risk for internet addiction than their parents because they are more vulnerable to threats of internet. The aim of the present study was to investigate the prevalence of internet addiction among adolescents, in relation to coping strategies and problems of adolescence. demographic variables and internet usage profiles were also examined. Sample of the study is comprised by 518 high school students. According to the findings of the study; 20.1 percent of the participants were potential addicts and only 3.3 percent of the participants were addicts. It has not been found a significant distinctness between levels of internet addiction and demographic variables; gender, class grade and age. While the time spent on the internet increases internet addiction levels also increased. Relevant to internet addiction levels, the most risky group for the dominant purpose of internet use was“hack and software”and“playing game”came after. Adolescence problems and coping strategies have been differentiated significantly according to the internet addiction levels.“Solving problems with family”,“expression of negative emotions”,“dominant purpose of internet use”and“time spent on internet”were found to be predictors of internet addiction.