İlkokullarda ve ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin örgütsel adalete ilişkin görüşleri ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between teachers' opinions on organizational justice and motivation levels in the primary schools and secondary schools
  1. Tez No: 459574
  2. Yazar: ALİ EMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYCAN ÇİÇEK SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Motivasyon, İlkokul öğretmenleri, Ortaokul öğretmenleri, Organizational Justice, Motivation, Primary school teachers, secondary school teacher
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı, Uşak ili merkez ilçesinde yer alan ilkokul ve ortaokullarda çalışan öğretmenlerin örgütsel adalete ilişkin görüşleri ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir.Bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın çalışma evrenini Uşak ili merkezinde bulunan 54 ilkokul ile 38 ortaokulda görev yapan toplam 1763 öğretmen oluşturmaktadır. Örneklemi ise 393 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırma verilerinin analiz ve çözümlenmesinde SPSS 17.0 İstatistik Programı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde bağımsız gruplar için t-testi, tek yönlü ANOVA testi, anlamlı farkın bulunması durumunda gruplar arasındaki farkı belirlemek amacıyla Tukey HSD analizi yürütülmüştür. Ayrıca örgütsel adalet ölçeği ve motivasyon ölçeklerinin tümü ve alt boyutları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla“Pearson Korelasyon”testi uygulanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, öğretmenlerin örgütsel adalet ile ilgili görüşlerinin öğrenim durumu değişkenine göre anlamlı olarak farklılaştığı görülmüştür. Öğrenim durumu lisansüstü olan öğretmenlerin öğrenim durumu lisans ve ön lisans olan öğretmenlere göre, öğrenim durumu lisans olan öğretmenlerin ise öğrenim durumu ön lisans olan öğretmenlere göre örgütsel adalete ilişkin görüşlerinin daha olumlu olduğu tespit edilmiştir. Motivasyonlarının hizmet yılına göre anlamlı olarak farklılaştığı belirlenmiştir. Hizmet yılı 21 yıl ve üzeri olan öğretmenlerin hem genel motivasyon düzeyleri, hem de dışsal ve içsel motivasyon düzeyleri hizmet yılı 6-10 yıl ve 11-15 yıl olan öğretmenlere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmenlerin örgütsel adalete ilişkin görüşlerinin motivasyonlarını orta düzeyde pozitif yönlü etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between teachers' opinions on organizational justice and motivation levels in the primary and secondary schools located in the central district of Uşak.In this study, relational model has been used. The population of research is composed of 1763 teachers working in 54 primary and 38 secondary schools located in the central district of Uşak . Research sample consists of 393 teachers. The data has been analyzed by SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 17.0 package program. In the analyses of data ,for independent groups, t-test, one way analsis of variance (ANOVA) and in case any significant difference is found, in order to identify the difference between groups, the Tukey HSD analysis has been run .Also, the Pearson correlation test has been applied to identify the relationship between organizational justice scale and all the professional motivation scales and their subdivisions. According to research findings obtained, it has been shown that while teachers's views on organizational justice vary greatly acccording to educational status variable,their rmotivation differs significantly according to professional seniority.Also,It has beeen concluded that teachers' opinions on organizational justice affects their motivation in a moderate and positive way.