Kent, yoksulluk ve göç bağlamında çocuk suçluluğu: Diyarbakır örneği
Juvenile delinquency in the context of rural-to-urban migration, city and poverty: The case of Diyarbakır
- Tez No: 459632
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUVAT PARİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Suçluluğu, Kent, Göç, Yoksulluk/Yoksunluk, Bütünleşik Suç Kuramı, Childe, Juvenile Delinquency, City, Migration, Poverty/Deprivation, Integrated Crime Theory
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalıĢma, çocuk suçluluğunu kent, göç ve yoksulluk/yoksunluk bağlamında incelemiş ve Elliot vd.‟nin bütünleşik suçluluk kuramının suç olgusunu açıklama potansiyeline bakılmıştır. Görüşülen suça bulaşmış çocukların hepsinin ailesi göçle Diyarbakır‟a gelmiştir. Göç eden bu ailelerden 5‟i gönüllü olarak göç ederken, 12 aile ise zorunlu olarak (köy boşaltma ve kan davası) göç etmiştir. Bu aileler, çoğunlukla gecekondu mahallelerinde kalmaktadırlar. Göçten sonra ekonomik durumu kötüleşen aileler kan davasından dolayı göç etmek zorunda olan ailelerdir. Bazı aileler köyden ekonomik destek alırken bazı aileler almamıştır. Görüşülen çocukların 1/3‟inin ailesinin ortalama gelirinin 1.300 TL olan asgari ücretten düşük olduğu, 2/3‟sin ise yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sadece üç aile kirada kalmakta, diğer bütün ailelerin (üç aile ikinci bir eve sahiptir) kendi evlerine sahip oldukları görülmüştür. Çocukların hepsi, çocuk işçi olarak enformel sektörde çalışmışlardır. Suça bulaşan çocukların aileleri göreli yoksulluk kategorisindedir. Suça bulaşmış çocukların büyük çoğunluğu, hırsızlık yapmamanın değil, yapmanın normal olarak algılandığı, eğitim seviyesinin düşük ve toplumsal kontrolün zayıf olduğu, sigara ve uyuşturucu kullanımının özellikle çocuklar ve gençler arasında yoğun olduğu gecekondu mahallelerinde oturmaktadırlar. Kentin büyük olması, kimsenin kimseyi tanımaması, çalınacak bir sürü şeyin olması, çocukların suça bulaşmalarında etkili olan faktörlerdir. Ayrıca sosyalleşme alanı olan sokağın, suçun öğrenilmesinde büyük rol oynadığı, suçun sokak vasıtasıyla öğrenildiği görülmüştür. Sonuç olarak çocukların yaptıkları işi suç, kendilerini de suçlu olarak gördükleri, Şahsa karşı suçlar dışında, diğer suçların yoğun bir şekilde tekrarlandığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada yapılandırılmış soru tekniğiyle derinlemesine görüşme yapılarak, kent, göç ve yoksulluk/yoksunluk arasında bir ilişki olduğu ve Elliott vd.‟nin bütünleşik suçluluk kuramının Diyarbakır örneğini açıklamada yeterli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, Juvenile delinquency is examined in the contexts of city (urban life), migration and poverty/deprivation, and Elliot vd.'s integrated crime theory has been surveyed. All of the families of interviewed children that were involved in crimes, have migrated to Diyarbakır. While 5 of these migrant families have migrated voluntarily, 12 families have migrated necessarily (Village evacuations and blood feud). These families, generally resides in shanty neighborhoods. The families that had a getting worse economic situation are the families migrated because of feud. While some families got economical support, some families did not get that support. It is detected that 1/3rd of the interviewed children's families income was lower than minimum wage which is 1300 TL, 2/3rd of them had higher incomes. It is observed that just three families lives in a rented house, all other families have their own houses (Three families have second houses). All of the children have worked as child labourer in informal sector. Families of the children involved in crimes are in relative poverty category. A large part of the children involved in crimes live in shanty neighborhoods where not non-stealing but stealing is considered as a normal behaviour, with low level education and weak social control, smoking and drug addiction is widespread; especially among children and youth. Largeness of the city, lack of people to know, existence of lots of things to be stolen are influental factors that affects to the children to be involved in crime. Besides, it has been observed that, street, as a socializing area, takes a very big part in crime learning; crime is learned through streets. As a result, it has been detected that, these children consider their own actions as crimes, characterize themselves as guilty and their crimes are repeated exessively except assault crime. In this study, it has been proven with structured technique that there is a relation between crime and city, migration and poverty/deprivation by usage of indepth interview technique, and Integrated Crime Theory of Elliot vd. is the clear for example of Diyarbakır.