Latife Tekin'in romanlarında toplumsal değişim
Social change in Latife Tekin?s novels
  1. Tez No: 323571
  2. Yazar: AYŞE ZELİHA YENER GÖKÇE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZAİ COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Yoksulluk, Kent-Köy, Karanlık-Işık, Korku, Migration, Poverty, City-Village, Darkness-Light, Fear
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Türkiye'nin, özellikle 1980 sonrası yaşamış olduğu toplumsal değişim, Latife Tekin'in romanlarında da, göç ve yoksulluk teması olarak yankısını bulur. Kadın duyarlılığını elden bırakmadan ?evinin dili?yle yazan Tekin, Büyülü Gerçeklik türüne yakın üslubuyla, 80 dönemi Türk Edebiyatı içinde, özgün bir yer edinir. Ancak bu özgünlük, beraberinde eleştiriler ve yadırgamalar da getirecektir.Otobiyografik özellikler de taşıyan Latife Tekin romanları, göç ve bu bağlamda yoksulluk temalarını kendine has bir şekilde işler. Türkiye'nin 1980 askeri darbesi ile gözle görülür bir hal alan sınıf farklılıkları Tekin'in romancılığının başat konularından birisi olarak öne çıkar. Yoksulların dünyayı anlama biçimi, analizden uzak doğaları doğrultusunda, Tekin'in kendisini bu yoksul topluluk içinde sınıflama çabası, yoksulluğa karşı borcunu ödeme, yoksullardan yana olma tavrı olarak yansımasını bulur romanlarında.Çalışmamız, Tekin'in romanlarının toplumsal duyarlılık noktalarını bulgulamayı; Latife Tekin'in, göçle birlikte değişen kent hayatı içinde, köylülerin, yoksulların, kadınların dilsizliğini yücelten, masalsı bir dille okura gözlemlerini aktardığı eserlerinin tümünün bu bakış açısıyla değerlendirilmesi doğrultusunda, Latife Tekin romancılığının da, toplumsallık bağlamında genel bir haritasını ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The social change that Turkey went through particularly after 1980 is echoed in Latife Tekin?s novels in the form of migration and poverty themes. Tekin, who writes in a ?universal language? without abandoning her feminine sensitivity, takes a distinct place in the Turkish Literature of 80?s, with the help of her writing style close to Magical Reality.Latife Tekin?s novels, which also include autobiographical characteristics, treat the migration and poverty themes in their unique manner. The class differences which become more visible after the coup d?état in 1980 stand out as one of the foremost issues of Tekin?s novels. The way poor make sense of the world which is far from being analytical and Tekin?s own attempts to classify herself in this poor community are seen as an attitude of paying her debts to poverty and standing with the poor in her novels.This study aims to indicate the social sensibility aspects of Tekin?s novels, as well as present a review of her complete works, in which the silence of villagers, poor and women in urban life that continuously evolves through migration is glorified and her impressions are told to the reader in a fantastic manner. As a consequence, a wide-ranging map of Latife Tekin?s novels under a social aspect would have appeared.