Sadık Yemni'nin eserlerinin fantastik açıdan incelenmesi
Examining the works of Sadık Yemni in aspect of fantastic
- Tez No: 459642
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAHİR ZORKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk edebiyatı, fantastik, roman, Sadık Yemni, Turkish literatüre, fantastic, novel, Sadık Yemni
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu çalışmada fantastik yazına ilişkin bilgiler verilmiş ve çıkarımlarda bulunulmuş, yazar Sadık Yemni çeşitli yönleri, yaşam deneyimleriyle tanıtılmaya çalışılmış ve yazmış olduğu eserler fantastik açıdan incelenmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde fantastik hakkında bilgiler verilmiş ve Türk edebiyatında fantastiğin yeri belirlenmeye çalışılarak, bu alanda ortaya konan eserler incelenip, fantastiğin çeşitli boyutları ele alınmıştır. Ayrıca dünya edebiyatında ve Türk edebiyatında yer alan belli başlı fantastik eserler kısaca tanıtılmıştır. Bu eserler tarihsel bir bakış açısıyla incelenmiş ve kronolojik olarak verilmiştir. Yazarlarının belli olduğu fantastik roman, hikâye ve tiyatro türlerinin belirtildiği gibi sözlü dönemden kalma masal, destan, mit vb. de yer verilmiştir. Ayrıca fantastiğin ütopya, distopya ve bilim kurgu türleriyle olan ilişkisi ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde Sadık Yemni hakkında bilgi verilerek eserlerinin içeriği ortaya konulmuştur. Yazarın sanat anlayışı ve yazarlık serüveni incelenmiş; yetiştiği çevre ve yaşamına tesir eden olay, durum ve kişiler de yine bu bölümde anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise fantastik edebiyatla ilgili teorilerden hareketle eserler incelenip, eserlerde var olan fantastik unsurlar belirlenmiştir. Bu bölümde yazarın roman ve hikâyeleri temele alınmıştır. Önce olay örgüleri ve olağanüstü özellikler bulunmuş ve diğer unsurlar bu temelden hareketle oluşturulmuştur. Bu incelemeler ve fantastik ögeler belirli bir düzen içerisinde verilmiştir. Sonuç bölümünde ise Sadık Yemni'nin eserlerindeki fantastik unsurlar ortaya çıkarılıp yazarın Türk edebiyatındaki yeri, geniş dünya görüşü ve eserleri hakkında genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, information about writings in fantastic genre have been given inferences has been made, the author Sadık Yemni has been introduced with his various aspeckts and life experiences and his Works have been studied from a fantasy point of view. The study consists of three parts. In the first part, information about fantastic has been given and by defining a place of fantasy in Tuskish literatüre, the Works related to this genre have been studied, various diemnsions of fantasy have been discussed. Also majör fantasy works in world literatüre and Turkish literatüre are, in short, introduced. These works have been examined from a historical point of view and given chronologically. As the fantastic novel, story and theater genres are mentioned in which the authors are known; also included fairy tales, legend, myths etc. that they remain verbally. Also ıt is discussed the relation of fantastische utopia, dystopia and science fiction types In the second part of the work, the work's content has been revealed by giving information about Sadık Yemni. Examined the Author's understanding of artand outhorship adventure; again in these section explained his environment and events, situations and people that affect his life. In the third part, withthe theories about fantastic writing, the works have been studied, the fantastic elements existing in the work have been determined in this section, the author's novels and stories have benn taken as a basis. First, plats and spectacular features have been established and other elements have been composed with this basis. Those studies and fantastic elements have been give in a specific order. In conclusion, the fantasy component in Sadık Yemni's works have been revealed and an evalution about his place in Turkish literatüre, his extensive World view and works have been made.