Barış Dergisi'nin sistematik tahlili ve Kuzey Irak Türkmen edebiyatı'ndaki önemi
Systematic analysis of Peace Magazine and North Iraq Turkmen the importance of literature
  1. Tez No: 459643
  2. Yazar: KARWAN RAUF TAHA MİRANİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULMECİT CANATAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Barış dergisi, Türkmen, Hoyrat, Kültür, Sanat, Şiir, Erbil, Barış Journal, Turkoman, Hoyrat, Culture, Art, Poem, Erbil
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Türkmen edebiyatının tarihsel gelişiminde edebiyat ve sanat dergilerin önemi oldukça büyüktür. 2000-2007 yılları arasında 32 sayı olarak yayımlanmış olan ve söz konusu dönemde önemli bir yere sahip olan Barış dergisi, ilkin edebiyat dergisi olarak yayım hayatına başlamıştır. Bu anlamda şiirlere, öykülere ve makalelere daha fazla yer verilmiştir. Fakat 2003 yılından sonra düşünce yazılarına daha fazla ağırlık verildiği görülmektedir. Barış dergisinin bu yayım anlayışı derginin son bulduğu 2011 tarihine kadar devam eder. Dönemin tanınmış yazarlarına sayfalarını açan dergide, genç sanatçıların yazılarına da rastlamak mümkündür. Bu bağlamda derginin, genç yazarlara yetişme ortamı hazırladığı söylenebilir. Türkmen edebiyatına düşünce ve tür bakımında gelişmesine büyük katkıları olan dergide, Batı ve dünya edebiyatlarından çevirilen eserler ile Türkmen kültürü bütünleştirilmeye çalışılmıştır. Barış dergisi ile ilgili yapmış olduğumuz bu çalışma giriş, iki bölüm, sonuç ve kaynakçadan oluşmaktadır. Giriş kısmında 1991'den sonrası siyasî-sosyal ve edebiyat-sanat ortamları değerlendirilmiş ve dönemin dergileri incelenmiştir. Birinci bölümde Barış dergisinin tarihçesi, mizanpaj özellikleri ile ilgili bilgi verilmiş ve dergideki yazılar değerlendirilmiştir. İkinci bölümde ise derginin Türkmen edebiyatındaki yeri ve önemi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Literature and art journals are very important in the historical development of Turkoman literature. This work includes Barış journal which was published in Iraq from 2000 to 2007. It has been tried to determine the importance of Turkoman literature by making a systematical analyze in this work. Barış journal which was published between 2000 and 2007 and which had a great importance at that time was first published as a literature journal. We can see the dominance of poem, story and mania in this work, but after 2003,one can see the dominance of idea writing. This publication continued until it was ended in 2011. It is possible to see the writings of young writers of that period. So It is probable to say that the journal gave the young writers the opportunity to improve themselveS. It has contributed much to the improvement of Turkoman literature. In this journal, we can see translations from the western world which contributes to our literature and It was tried to make a harmony between our Turkoman and western literature. This work that we have done about the Barış journal is comprised of introduction, two parts, conclusion an sources, in the introductory part, the environments of literature, art and social, political occasions after 1991 were evaluated and journals of that period were studied. In the first part, some information was given about the history and layout the Barış journal and the articles in the journal were evaluated. In the second part, the importance and the place of the journal in the Turkoman literature was evaluated.