Türkiye'de dahilde işleme rejimi ve Türk dış ticaretine etkileri
- Tez No: 459705
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHİTTİN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dahilde İşleme Rejimi, İhracat, İthalat, İhracat Teşvikleri, DevletYardımları, Inward Processing Regime, Export, Import, Export Incentives, Government funds
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Hukuku ve Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Dahilde İşleme Rejimi (DİR), imalat sektöründeki işletmelerin uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmak, pazarlarını genişletmek ve ürün çeşitliliğini artırmak için dünya piyasa fiyatlarından hammadde temin etmelerine olanak sağlayan ekonomik etkili bir gümrük rejimidir. Bu çalışma, DİR uygulamalarının Türkiye'deki etkinliğini, Türkiye dış ticaretindeki yerini, DİR uygulamalarının avantajlarını, dezavantajlarını ve eleştirilen yönlerinin incelenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaçla özellikle 2010-2015 yılları toplam ithalat, ihracat verileri, toplam ithalat ve ihracatın içinde DİR uygulamalarının payı incelenerek, dahilde işleme rejiminin Türkiye dış ticaretine etkilerine değinilmiştir. Bir sonraki aşamada ise, sektörel bazda dahilde işleme rejiminin etkinliği, uluslararası rekabete etkileri, ihracatta ithalata bağımlılığa etkileri incelenmiştir. Elde edilen bulgular, DİR'in Türkiye ihracatına ve firmaların atıl kapasitelerini tam kullanmalarına pozitif etki sağladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The Internal Processing Regime (IPR) is an economically efficient customs clearance system that allows enterprises in the manufacturing sector to procure raw materials from world market prices in order to increase competitive power, expand their markets and increase product diversity in international markets. This study is designed to examine the advantages, disadvantages and criticized aspects of IPR procedures impact in Turkey and IPR's place in Turkey's foreign trade activities. For this purpose, the effect of IPR's on foreign trade of Turkey was mentioned by examining total imports, export data, total exports and imports share in IPR applications especially years between 2010 and 2015. In the next stage, the effect of the inward processing regime by the sector, the effects of international competition, and the effects of exports on import dependency were examined. The findings show that IPR has a positive impact on exports to Turkey and on full utilization of firms' idle capacities.