Ortaçağ'da Alâiyye (Alanya) ve Alâiyye Beyliği
Alâiyye (Alanya) in the medieval age and Alâiyye Principality
  1. Tez No: 459763
  2. Yazar: MEHMET ALİ BOZKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EŞREF BUHARALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Alanya, Alâiyye, Korakesion (Coracesium), Kalon Oros, Selçuklular, Karamanoğulları, Kıbrıs, Mısır, Memlükler, Ticaret, Akdeniz, Alanya, Alâiyye, Korakesion (Coracesium), Kalon Oros, Seljuks, Karamanoğulları, Cyprus, Egypt, Mamluks, Trade, Mediterranean
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Tezin konusu olarak belirlediğimiz“Ortaçağ'da Alaiyye (Alanya) ve Alaiyye Beyliği”Selçuklu fethi (1221) ile başlayan ve 1471'de Osmanlı hâkimiyetiyle sonlanan dönemi kapsamaktadır. Yaklaşık iki buçuk asırlık bir dönemi kapsayan bu tezde çok çeşitli kaynak eserler kullanılmıştır. Bu eserler detaylı bir şekilde tanıtıldıktan sonra kısaca Anadolu Selçukluları öncesinde Alanya'nın tarihi üzerinde durulmuştur. Bunu müteakip Ortaçağ Alanyası'nda ticaret ve bu ticareti mümkün kılan kara ve deniz yolları incelenmiştir. Özellikle ticari ürünler ve bu ürünleri şehirde çıkaran (işleyen) meslek grupları, Selçuklular'dan, Osmanlı'ya kadar araştırılmıştır. Tezin esas kısmını oluşturan Alanya Beyleri'nin siyasi tarihleri ise ikinci ve üçüncü bölümde ele alınmıştır. Kıbrıs Krallığı, Memlükler, Karamanoğulları ve Osmanlılar karşısında kimi zaman müstakil (bağımsız) olarak hareket Alanya Beylerinin faaliyetleri kaynakların elverdiği ölçüde açıklanmaya çalışılmıştır. Son bölümde ise özellikle Osmanlı arşiv vesikalarının yardımıyla şehirde Beylik döneminden Osmanlı'ya devreden (geçen) vakıflar incelenmiştir. Sonuç olarak üç bölümden oluşan bu tez, bu güne kadar hakkında detaylı bir araştırma yapılmamış olan Alanya Beyleri'nin ve Ortaçağ Alanyası'nın siyasi ve ekonomik tarihine yönelik detaylı bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Alâiyye (Alanya) in the Middle Ages and the Principality of Alâiyye which we have determined as the theme of the thesis, covers the period which started with the Seljuk conquest (1221) and ended with Ottoman rule in 1471. Covering a period of about two and a half centuries, the thesis utilizes a wide variety of written references. After introducing these works in detail, the history of Alanya is briefly emphasized before the Anatolian Seljuks. Following this, in the Medieval Alanya, trade and its land and sea routes, which made this trade possible, are examined. Especially commercial products and profession groups that turn out these products (process) in the city have been researched from the Seljuks to the Ottomans. Political histories of the Alanya Beys (Prince), which constitute the main part of the thesis, are discussed in the second and third section. Acting autonomously (independently) against the Cypriot Kingdom, Mamluks, Karamanoğulları and Ottomans at times, actions of Alanya Beys are attempted to be explained at the extent that the available references. In the last section, especially with the help of the documents in the Ottoman archives, foundations of the city, which were transferred from the Beylik (Principality) period to the Ottoman Empire, are examined. This thesis, which is composed of three chapters as a result, is a detailed study about the political and economic history of the Alanya Beys and the Medieval Alanya, which have not been studied in detail until now.