Elektrik-doğal gaz piyasaları abonelik sözleşmeleri ve bu sözleşmelerde yer alan genel işlem koşullarının denetimi
Subscription contracts in electricity and natural gas markets and content auditing
- Tez No: 459762
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM AKİPEK ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: genel işlem koşulu, abonelik sözleşmesi, içerik denetimi, general transaction term, subscription contract, content auditing
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Hukuk) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Liberal ekonomik düzenin hukuk alanına etkisi karşımıza genel işlem koşulu içeren ya da standart sözleşmelerle çıkmakta, bireysel sözleşme modelinden kitlesel sözleşme modeline doğru yöneliş söz konusu olmaktadır. Bu model sözleşmeler, tüketiciler başta olmak üzere tüm kesimler arasında yaygınlaşmaktadır. Genel işlem koşulu içeren bu sözleşmeler rasyonalizasyon, zaman tasarrufu, uzmanlaşma gibi faydalar sağladığından, bunlara hukuki çerçeve çizmek ve özellikle denetim yöntemleri önermek önemli bir mesele haline gelmiştir. Genel işlem koşulu içeren sözleşmelerin denetim yöntemleri arasında daha etkili olanı yargısal denetim yöntemleridir. Bu sistem içerisinde denetim mekanizmaları ile sözleşme adaletinin sağlanması hedeflenmektedir. Elektrik ve doğal gaz“abonelik sözleşmeleri”hükümlerinin genel işlem koşullarının kontrolü yönüyle ele alınması mümkündür. Elektrik ve doğal gaz abonelik sözleşmelerinin içerik denetiminde sözleşmenin niteliğine önemli ölçüde aykırı haklar ve borçlar dağılımı öngören düzenlemelerin yargıçlar tarafından hükümsüzlüğüne karar verilme ihtimali karşısında, bu koşullar tez içerisinde ele alınarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Affects of liberalized economic system to the scope of law is faced with general transaction terms or standart contracts in which way tendency to practising massive contract model than to the individual model. This model of contracts are becoming widespread used in all ways significantly in consumers. Because ensuring benefits like rationalization, time-saving and expertising of these general transaction terms, drawing legal framework and especially advicing auditing mechanisms has become an important issue. The more effective way of general transaction terms auditing mechanisms is judicial types. By this concern, it's aimed to gain contractual justice. It's possible to control articles of electricity and natural gas subscription contracts in general transaction terms' issue. These terms are examined, for their possible judiciary invalidness decisions of judges in this thesis, which are significantly foreseeing unjustified liabilities for electricity and natural gas subscription contracts by content auditing way.