Erzurum'da kadın ve erkeğin çatışan rol modelleri ve şiddet
Conflicting role models of women and men and violence in Erzurum
  1. Tez No: 459783
  2. Yazar: EBRU DURA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ AKPOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Şiddet, Aile, Geleneksellik, Modernlik, Feminizm, Women, Violence, Family, Tradition, Modernity, Feminism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tezin amacı, geleneksel Türk toplum yapısından modern Türk toplum yapısına geçiş süreci içinde yaşanan sosyal, kültürel ve ekonomik alandaki değişimler ve bu değişimler doğrultusunda toplumun en küçük yapı birimi olan ailede meydana gelen olumlu/olumsuz pratiksel dönüşümler çerçevesinde aile içerisindeki“KADIN”, yine bu değişen toplum yapısının sonucu olarak düşünülen“KADINA ŞİDDET”konusu ile ilgili değerlendirmelere yer verilmiştir.Uygulama bölümünde ise gerek erkeklerin gerekse kadınların bu konuyla ilgili bakış açıları kendi yaşamış oldukları sorunlar penceresinden yüz yüze görüşme yöntemi ile durum değerlendirmeleri alınmıştır. Örneklem sayısı birebir şiddete maruz kalan ve şiddet uygulayan 17 kadın ve 4 erkek ile görüşme yapılarak belirlenmiştir. Veriler NVIVO 9 nitel analiz programında değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, geleneksel toplum yapısından modern toplum yapısına geçiş süreci içinde, Türk toplum yapısının mayasını oluşturan“MUHAFAZAKÂRLIK”ile tam olarak örtüşmeyen Batı kültürünün getirmiş olduğu yenilikler, çeşitli kırılmaları da beraberinde getirmiştir. Bu durumun en net nüfuz ettiği kurum aile ve bu aile içerisinde tüm göstergeleri üzerinde taşıyan kadın, asıl sorunsalı yaşayan olgu ve kişilerdir. Bu kayıp değerler ve kırılmalar beraberinde“ŞİDDET”olgusunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the changes in the social, cultural and economic environment in the process of transition from the traditional Turkish society to the modern Turkish society structure and the“FEMALE”in the family within the framework of the positive / negative practical transformations that take place in the family, The evaluation of the“VIOLENCE OF WOMEN”, which is thought to be the result of the changing society structure, was given. In the section of the application, the situation evaluations were taken by face to face interviews of men and women. The number of samples was determined by interviewing 17 women and 4 men who were exposed to violence and were subjected to violence. Thedatawasevaluated in the NVIVO 9 qualitative analysis program. As a result, the innovations brought by Western cultures which do not exactly coincide with the“ CONSERVATISM”, which constituted the period of the Turkish society structure within the process of transition from the traditional society to the modern society structure, brought with it various breaks. The institution that this situation penetrates most clearly is the family and the women carrying all the representations within this family are the ones and people who live with the main problem. These missing values and breaks have led to the emergence of“VIOLENCE”.