Çek alacaklarının kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla takibi
The enforcement proceedings of cheque, by the enforcement proceedings for negotiable instruments
- Tez No: 459791
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Çek, Kambiyo Senedi, Kambiyo Senetlerine Mahsus Haciz Yoluyla Takip, İcra Takibi
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
İnsanlar tarih boyunca para yerine geçebilecek ödeme araçları arayışına girmiştir. Ödeme araçları büyük miktarlarda para taşımaya gerek kalmaksızın ödeme yapmak üzere geliştirilmiştir. Bu amaçla, kayıtsız ve şartsız ödeme emri ihtiva eden kambiyo senetleri ortaya çıkmıştır. Çek, keşide edenin hesabının bulunduğu bankaya belirli miktar parayı ödeme talimatı verilmesini sağlayan bir kambiyo senedi türüdür. Bankanın görevi çekte belirtilen miktarda parayı ödemektir. Parayı tahsile yetkili kişi keşide eden tarafından belirlenir ve hamil olarak adlandırılır. Borçlunun hesabında yeterli miktarda para olmadığı takdirde ödeme gerçekleşmez. Bu durumda, hamil bu kambiyo senedi ile icra takibi başlatabilir. İcra İflâs Kanunu'nda kambiyo senetlerinin icrası bakımından ödemenin en kısa sürece gerçekleşmesi için özel hükümler öngörülmüştür. Çek alacaklısı çekte yazılı paranın icrası için doğrudan icra müdürlüğüne başvurur. İcra müdürü çekin kambiyo senedi olup olmadığını incelemek zorundadır. Bu çalışmada çeklerin icrasının nasıl gerçekleşeceği incelenmiş ve uygulamada hangi sorunların doğduğu açıklanmıştır. Bu çalışmanın amacı ortaya çıkan sorunları çözmek üzere çekin niteliğini dikkate alarak çekin icrasında ortaya çıkan bir takım sorunlara bazı öneriler sunmaktır.
Özet (Çeviri)
Throughout the history, people were looking for payment instruments which are able to replace cash. Payment instruments were developed to make payments with no need to carry large amounts of money. For this purpose, it was created negotiable instruments containing an unconditional order. Cheque is one of these negotiable instruments that orders the bank to pay a specific amount of money at which the drawer has an account. The duty of the bank is to pay the certain sum of money stated in the Cheque. The recipient of the money specified by the drawer and named as payee. If there is not enough money in the account of the debtor, the payment will not made. In this case, the payee may commence an execution proceeding with this negotiable instrument. There are provided specific rules in respect of enforcement of negotiable instruments in the code of bankruptcy and enforcement to ensure that the payment will be made as soon as possible. In order to enforce the amount of money specified in the Cheque, the creditor apply directly to the Execution Office. Firstly, the creditor has to demand his claim from the bank. The bailiff has to examine whether there is a negotiable instrument. In this study, it is examined how the enforcement of a Cheque takes place and explained which kind of problems may occur in the practice. The aim of this study is to make some suggestions taking into account the nature of a Cheque to solve these problems.