Manisa Yazma Eser Kütüphanesi'nde bulunan XVI. XVII. yüzyıllara ait 19 adet yazma eserin tezyinatı
Illumination of 16th and 17th centuries'19 writing manuscripts which are found in Manisa Writing Manuscripts Library
  1. Tez No: 459790
  2. Yazar: ZÜLEYHA DEMİRAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ELİTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Tezhip, El Yazması, Manisa Yazma Eser Kütüphanesi, İlluminated, Handwritten Manuscript, The Manisa Manuscript Library
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Türk kitapçılık sanatlarının çok eskilere dayanan köklü bir geçmişi vardır. Kültür tarihimizde geniş bir yer tutan kütüphanelerimizdeki bilim ve sanatı bir arada götüren, zengin kitap koleksiyonlarımız toplum olarak kitaba gösterdiğimiz saygının göstergesidir. Türklerin en eski sanatlarından olan tezhibin, İran'daki Selçuklu Türkleri kanalı ile Anadolu'ya geçtiği ve Osmanlılarda kendine has özellikler kazanarak devam ettiği görülmektedir. Manisa ili, kuruluşu M.Ö. 2000'li yıllara dayanan, 1313 yılında Saruhan Bey döneminde İslam'la tanışmış, 1410 yılında da Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına katılmış, tarihi ve kültürel açıdan çok zengin mirasa sahip bir şehirdir. Manisa'da bulunan Manisa Yazma Eser Kütüphanesi, bünyesinde barındırdığı çeşitli tarihli el yazmalarıyla günümüze ışık tutacak ve dönemlerinin özelliklerini göz önüne serecek nitelikte kıymetli yazmalardır. Araştırmanın konusu“Manisa Yazma Eser Kütüphanesinde Bulunan XVI. ve XVII. yüzyıla Ait Tezhipli Yazma Eserler”olarak ele alınmıştır. Dört bölümden oluşan tezimizin, birinci bölümünde el yazmalarının hazırlanması, el yazmalarında yer alan sanatların, sayfa düzeni, konuları ve bezeme alanları yer almaktadır. İkinci bölümünde, tezhip sanatı, tezhip sanatının tarihi gelişimi, tezhip sanatının kullanım alanları, XVI. ve XVII. yy tezhibinin daha detaylı anlatımı yer almaktadır. Üçüncü bölümde, Manisa tarihi, Türkiye'de yazma eser kütüphaneciliği ve Manisa Yazma Eser Kütüphanesi'nin eserleri hakkında genel bilgiler yer almaktadır. Dördüncü bölümde ise Manisa Yazma Eser Kütüphanesi'nde bulunan XVI. ve XVII. yy tezhipli yazma eserlerin, sanat, üslûp, desen, motif, renk ve yüzyıl açısından incelenmesi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
There is a deep rooted history in Turpkish bookmaking arts. Our libraries, which have a wide coverage in our cultural p, are a sign of respect that we have shown as a society of rich collections of books that take science and art together. It is seen that the illuminated art, which is one of the oldest arts of Turks, passed to the Anatolia through the Seljuk Turks in Iran and continued to gain its specific features in the Ottomans. Manisa province, the foundation of it dating back to the year BC 2000, met with Islam in 1313 during the reign of Saruhan Bey, and joined the Ottoman Empire in 1410, is a very rich city in terms of history and culture. The Manisa Manuscript Library, with its various handwritten manuscripts that it contains, continues to shed light on today and are precious manuscripts that takes into account the characteristics of their period. This thesis is about“İlluminated Art Manuscripts from the XVI. And XVII. Centuries in the Manisa Manuscript Library”. Our thesis has four chapters. In the first part includes the preparation of the manuscripts, the page layout, the subjects and the decoration areas of the arts in the manuscripts. The second part includes, historical development of İlluminated art, usage areas of İlluminated art, a more detailed narration for XVI. and XVII. Centuries. The third section contains, general information of the history of Manisa, the library science of manuscripts in Turkey, and the works of the Manisa Manuscript Library. The fourth and last chapter, contains the analysis of İlluminated Art Manuscripts from The XVI. and XVII. centuries in The Manisa Manuscript Library in terms of art, style, pattern, motif, color and time period.