Resim sanatında dört element: Hava, su, ateş ve toprak
The four elements in painting art: Air, water, fire and earth
  1. Tez No: 459792
  2. Yazar: ŞÜKRAN AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZİYE EYİGÖR PELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Dört Element Sembolizmi, Alegori, Resim Sanatı, Sanat Tarihi, Four Element Symbolism, Allegory, Painting Art, Art History
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
İlkçağlardan günümüze, varlıkların ilkesi kabul edilip tüm maddi ve manevi dünyayı anlamlandırmaya aracılık eden, felsefeden dinler tarihine, simyadan, fizik ve kimyaya, tıptan ahlaka, psikolojiden kozmolojiye, farklı düşünce sistemlerinde ve disiplinlerde karşımıza çıkan 'su','hava' 'ateş' ve 'toprak' elementleri, sanat alanında da sembolik değer olarak önem taşımaktadır. Sanatta ana tanrıça idollerinden Feminizm'e uzanan, doğurgan, erotik, egzotik 'kadın' konusunun vazgeçilmezliği, koruyucu/kollayıcı/var-yok unsur olarak yaşamımızı borçlu olduğumuz 'toprak'la; sanat yapıtlarının eğitici, öğretici, eğlendirici vb. çok işlevli oluşunu hayat verici/arındırıcı/yokedici olan 'su' elementinin vazgeçilmezliğiyle; egemen olanın etkisinde olan sanatçının maddesellikten dönüştürdüğü eserinin iktidar sembolü oluşunun, karşıt güçleri dengeleyici/koruyucu/cezalandırıcı unsur olan 'ateş' elementiyle ve sanat yapıtlarının biricik ve hakiki oluşları sayesinde sahip oldukları auranın, yaşam enerjisi veren yaratıcı gücü barındıran 'hava' elementiyle ilintisinin olduğu görülmektedir. Resim Sanatında Dört Element: Su, Hava, Ateş, ve Toprak isimli tez çalışmamız, sanatın kökeni, amacı ve işlevi ile ilgili yapılmış tartışmalara 'dört element' perspektifinden bakarak sanata atfedilen öneminin ve insan yaşamının ayrılmaz bir parçası olduğu gerçeğinin bilinçle kavranması amacıyla geliştirilmiştir. Sanatsal ve bilimsel entelektüellik ile ilgili olduğu kadar, çevre duyarlılığını destekleyici bir yönü de bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
From ancient times to today, the elements, 'water', 'air', 'fire' and 'earth' are of importance as symbolic value in the field of art. They have been accepted as the primordial principle of existence and mediate to understand both material and spiritual world, and appear in every system of thought and disciplines from philosophy to history of religions, from alchemy to physics and chemistry, from medicine to moral, from psychology to cosmology. It is seen that the indispensability of the fertile, erotic, exotic“woman”issue, which extends to one of the mother goddess idols of Feminism, is associated with protective/defensive/present-absent element, which we owe our life to, 'earth'; educational, instructive, entertaining, and multi-functionality of the art pieces are related to the indispensability of the life-giving/purifying/destructive element, 'water'; an artist's piece being the symbol of the power, which artist, who is under the effect of the sovereigns, transformed from materiality is associated with the element of 'fire' which is a counterbalancing/protective/punishing element of opposing forces; thanks to their unique and authentic nature, the aura works of art have is related to the element of 'air' which holds the creative power of life energy. Our study of the thesis titled, The Four Elements in Painting Art : Water, Air, Fire and Earth have been developed in order to understand their importance to art and the fact that it is an integral part of men's life with consciousness by looking at the discussions about origin, purpose and functionality of the art from the perspective of“four element”As far as artistic and scientific intellectualism is concerned, these elements also have a supporting aspect to environmental sensitivity.