I. Dünya Savaşı döneminde propaganda faaliyetleri üzerine bir inceleme
An investigation of propaganda during World War I
  1. Tez No: 459794
  2. Yazar: MUSTAFA ÜNALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Tarih, Public Relations, History
  6. Anahtar Kelimeler: Propaganda, İletişim, Basın, Savaş, Kamuoyu, Psikolojik Savaş, Propaganda, Communication, Media, War, Public opinion, Psychological Warfare
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
İktidarlar yüzyıllar boyunca gerek konumlarını sağlamlaştırmak gerekse faaliyetlerini meşrulaştırmak için mücadele etmişlerdir. Bu kapsamda ilk uygarlıklardan itibaren günümüze kadar iktidarın devamlılığını sağlaması ve verdiği kararların meşruluğunu sağlamak amacıyla propagandaya başvurulmuştur. Propagandanın tarihi geçmişi incelendiğinde bu olgunun insanlık tarihi kadar eskilere dayandığı görülmektedir. Ancak teknolojik ilerlemelere paralel olarak, propaganda da zaman ilerledikçe gelişmeler ve değişmeler yaşandığı görülmektedir. Nitekim bunun en başarılı örnekleri I. Dünya Savaşı'nda sergilenmiştir. İlk kitlesel savaş olarak bilinen I. Dünya Savaşı tüm insanlığı etkileyen bir süreç olmuştur. Mevcut kitle iletişim araçlarının kullanılması sonucu enformasyon kısa sürede istenilen doğrultuda yayılabilmiştir. Dolayısıyla kitle iletişim araçlarının aktardığı bilgiler mevcut iktidarların çıkarları doğrultusunda yönlendirilmiş ya da yeniden düzenlenmiştir. Bu çalışmanın konusunu toplumun kitle iletişim araçları üzerinden gerçekleşen savaş propagandasıyla savaşa olan ilgisinin ve desteğinin nasıl ayakta tutulduğu oluşturmaktadır. Bu kapsamda tez iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde, propaganda kavramı, çeşitleri, yöntemleri araçları ve psikolojik savaş kavramı açıklanmıştır. İkinci bölümde ise I. Dünya Savaşı sırasında Amerikan, İngiliz, İtalyan, Alman ve Rus propaganda faaliyetleri ve I. Dünya Savaşı'ndaki uygulamaları incelenmiş ve teorik çerçevede açıklanmıştır. Sonuç olarak savaşa katılan ülkeler kendilerinin haklılığını kanıtlamak, halkın savaşa olan ilgisinin ve desteğinin devamını sağlamak ve karşı tarafın imajını kötüleme doğrultusunda propaganda faaliyetlerinde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
Governments need to strengthen their position throughout the centuries have struggled both to legitimize their activities. To ensure the sustainability of the government in this context since the first civilizations to the present and uses propaganda to ensure the legitimacy of the decisions. When the history of propaganda is going to investigate this phenomenon has been seen as old as humanity. However, in line with technological progress, we see that as time progressed propaganda developments and changes happening. Indeed, it has been given the most beautiful examples of World War I. World War I has been a process known as the first mass war affecting all humanity. Because of the existing of mass media had caused information broadcasted rapidly and widely. However, citing the tools of mass communication directed in the interests of existing power or reorganized. The theme of this work is how a society's concern and support are kept alive by the propaganda of wars by means of propaganda tools. This work consists of two parts. In the first part of the study focused on the concept of propaganda, types, methods, tools and psychological warfare are discussed. And means used in the propaganda propaganda poster are analyzed in this section. In the second part, during the First World War, American, British, Italian, German and Russian propaganda activities and their applications examined in the First World War and is described as conceptual. As a result, The countries that involved in the war use propaganda for proving rightfulness of themselves, to ensure the interest and support of people of war and to denigrate the otherside.