Süreç teolojisi ve Muhammed İkbal
Process theology and Muhammed iİkbal
- Tez No: 459797
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Süreç, Süreç Felsefesi, A.N.Whitehead, Muhammed ikbal, Process, A.North Whitehead, Muhammed Ġkbal
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Yüzyıllar boyu devam eden din ve bilim, Tanrı ve evren tartışması gün geçtikçe daha anlamlandırılabilir hale gelmiştir. Muhakkak ki her bilim adamı kendi döneminde yaşanan olaylardan ve buluşlardan etkilenerek de bir takım düşünceler ortaya koymaktadır. Bilim her geçen gün kendini yenilerken, dinde herhangi bir değişiklik olmamış sadece bilimin ilerlemesi dini anlamayı daha kolay hale getirmiştir. Evrenin yaratılışı, Tanrı'nın yetkinliği vs. konular bilim adamları tarafından tartışılırken, din bu konulara belli başlı açıklamalar getirmiştir. Eski zamanlarda bilim bu denli gelişmediği için de dinde var olan bu açıklamalar anlaşılmamış ve en kolay yol olarak 'yalanlama' prensibi benimsenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ongoing for centuries, religion and science, God and universe, it may make sense day by day. It's certain that every scientist comes up new theories being effected by happeinings and inventions from their time. While science has improved itself day by day, religions hasn't changed. It has just become easy for understanding religion due to progress in science. While the creation of universe, the power of God etc. Are being argued by scintist, religion has made some explanations to these subjects. In the old days, because there were not such improvements in science, the explanations in religion were not understood and the easisest way denial was adopted.