Sıvı ilaçlama ve gübreleme maksadıyla kullanılacak sabit kanatlı bir mini insansız hava aracının tasarımı, üretimi ve performans testleri
Design, production and performance tests of a fixed wing mini unmanned aerial vehicle to be used for liquid spraying and fertilization
- Tez No: 889273
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞRI VAKKAS YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sabit Kanat İHA, İHA Tasarımı, Sıvı Püskürtme, Tarımsal İHA, Sabit Kanat Tasarımı, Fixed Wing UAV, Uav Design, Liquid Spraying, Agricultural UAV, Fixed Wing Design
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uçak Gövde Motor Bakım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
İnsansız hava aracı (İHA) teknolojisi 19. yüzyıl itibariyle başta drone olmak üzere çeşitli isimlendirmelerle verilen görevi gerçekleştirmek amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. İHA'lar maliyet, emniyet ve zaman tasarrufu açısından üstün niteliklere sahip olduğundan kullanım alanları çeşitlenmektedir. Çeşitli sektörlerde farklı görev isterleri İHA'ları farklı niteliklere sahip olmasına neden olmuştur. Niteliklerine göre sınıflandırılabilen İHA'lar temelde sabit kanatlı ve döner kanatlı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sabit kanatlı İHA'ların kullanıldığı görevlerden birisi sıvı ilaçlama ve gübrelemedir. Gerçekleştirilen literatür taraması sonrasında belirtilen görevde hali hazır döner kanatlı İHA'ların kullanıldığı görülmektedir. Sıvı ilaçlama ve gübreleme maksadıyla kullanılacak bir sabit kanatlı İHA tasarlanmış, üretilmiş ve testlere tabi tutulmuştur. Ayrıca bu alandaki mevcut bilgi birikimine katkı sağlamak amacıyla, tasarım aşamasından itibaren her bir süreci detaylı olarak açıklayacak kapsamlı bir rehber oluşturulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Unmanned aerial vehicle (UAV) technology began to be used in the 19th century to perform tasks under various names, especially drones. Since UAVs have superior qualities in terms of cost, safety and time saving, their usage areas are diversifying. Different mission requirements in various sectors have caused UAVs to have different qualities. UAVs, which can be classified according to their qualities, are basically divided into two: fixed-wing and rotary-wing. One of the tasks in which fixed-wing UAVs are used is liquid spraying and fertilization. After the literature review, it is seen that rotary wing UAVs are currently used in the specified mission. A fixed-wing UAV to be used for liquid pesticide and fertilization purposes has been designed, produced and tested. In addition, in order to contribute to the existing knowledge in this field, it is aimed to create a comprehensive guide that will explain each process in detail, starting from the design stage.