Ahmed Günbay Yıldız'ın romancılığı ve romanlarında sosyal meseleler
Ahmed Günbay Yıldız's novel writing and the social issues in his novels
- Tez No: 459830
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÖRENEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahmed Günbay Yıldız, İslâmî Edebiyat, Hidayet Romanı, Ahmed Günbay Yıldız, Islamic Literature, Hidayet Novel
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 341
Özet
Bu tezin amacı Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı içerisinde, İslâmî edebiyat ve Hidayet romanı ifadesiyle değerlendirilen gruba mensup Ahmed Günbay Yıldız'ın romancılığını ve romanlarında ele aldığı sosyal meseleleri incelemektir. Bu anlamda, çalışmanın giriş bölümünde İslâmî edebiyat ve Hidayet romanı kavramları ile Ahmed Günbay Yıldız'ın bu kavramlarla ilişkisi irdelenmiştir. Birinci bölümde yazarın kısa hayat hikâyesi verildikten sonra, edebiyata ve romana bakışı ile popüler roman kavramı içerisindeki yerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, romanlarda ortaya çıkan ortak yapısal özellikler, olay örgüsü, zaman, mekân, şahıs kadrosu ve anlatıcı ve bakış açısı incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde yazarın romanlarındaki tekrarlanan unsurların neler olduğu; romanları isimlendirirken, bölümlendirirken ve tasvir kullanımında nasıl bir yol izlediği açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise yazarın üzerinde durduğu toplumsal meseleler on alt başlıkta gruplandırılarak incelenmiştir. Bunlar, din, hidayet, aile, evlilik, gençlik, eğitim, kadın, toplumsal eleştiri, toplumsal değerlerde yozlaşma ve güç mücadelesidir. Çalışma, genel bir değerlendirmenin yapılıp elde edilen bulguların anlatıldığı sonuç ve yararlanılan kaynakların gösterildiği kaynakça bölümleri ile bitirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to study the novel writing of Ahmed Günbay Yıldız who is the member of The Islamic Literature concept and The Hidayet novel in the Cumhuriyet Literature period, and the social issues in his novels. In this sense, in the introduction section of the work, The Islamic literature and the Hidayet novel concepts and his relation with this issues have been scrutinised. In the first chapter, after giving the short life story of the writer, are examined point of wiev to literature, novel and his place in popular novel concept are examined. The common structural features emerging from the novels studied in the second part were examined in terms of plot, time, place, characters, narrator and point of view. Furthermore, it has been explained what the repetrive elements are; what type of way he fallowed while untitling, departmentalizing and depicting his novel. In the third chapter, the social issues that the author signifies are summarized in ten sub-chapters. These are religion, guidance, family, marriage, youth, education, women, social criticism, corruption in social values and power struggle. The study ends with a bibliographic section which presents the outcome of the general findings and the sources used.