Çağdaş Dönem İran görsel sanatı ve sanatçıları (İran İslam Devriminden günümüze 1978-2016)
The Iranian contemporary art and artists (From İslamic Revolution of 1978 till now 2016 )
- Tez No: 459831
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALİ BAYHAN, YRD. DOÇ. DİDEM ÖZIŞIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: İran, Sanat, Görsel Sanatlar, Postmodern Sanat, Küreselleşme, İran İslâm Devrimi, Iran, arts, visual arts, post modern art, globalization, Islamic revolution of Iran
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 288
Özet
“Çağdaş Dönem İran Görsel Sanatı ve Sanatçıları (İran İslam Devrimi'nden Günümüze 1978-2016)”isimli bu tezde; siyasî ve içtimaî alanlardaki büyük olaylar da dikkate alınarak tarihsel sınırlarının çizildiği bazı evrelerde, İran görsel sanatında ne gibi değişikliklerin yaşandığı ele alınıp neticede bu sanat sahasının günümüzde nasıl bir yola girdiği incelenmiştir. İncelemeler sonucunda anlaşılmıştır ki, son 38 yıl öncesinde Orta Doğu ve bu coğrafyadaki ülkeler arasında özellikle İran, sanat sahasında kuvvetli bir Batı tesiri altında kalmıştır. İran İslâm Devrimi (1978) ile başlattığımız son 38 yılda ise, sanat çevrelerinde söz konusu bu Batı tesirine karşı birtakım tepkiler ortaya çıkmıştır. Bu tepkileri; Batı sanatının göz ardı edilerek millî veya yerel bir sanatın kabul edilmesi gerektiğinin savunulduğu Direniş, hem Batı sanatındaki üslupların hem de millî sanat geleneklerinin benimsenip bunların dengeli bir şekilde eserlerde yansıtılmasının gerektiğinin savunulduğu Karışım ve neticede postmodern sanat dediğimiz Batı sanatının tamamen kabul edildiği Kabullenme olarak sıralayabiliriz. Postmodern sanat veya diğer bir ifadeyle küresel sanat aslında Batı sanatının ön plana çıkarılıp dünyadaki diğer bölgelerde hâkim kılınmaya çalışıldığı sanattır. Her ne kadar bu sanat çerçevesinde, diğer bütün kıt'a ve bu kıt'alardaki ülkelerin sanatının da yer aldığı ve bu anlamda ortaya çıkan sanatın Dünya ülkelerinin ortak sanatı olduğu sloganı yapılsa da yine de incelemeler sonucunda söz konusu sanatın esasen Batı'ya ait olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis entitled“ Visual art and artists' of Iran in contemporary era ( from Iran's revolution reform till today 1978- 2016) ”;by considering major events in political and social fields, deals with Irans' visual art's modification in some phases which drawn by historical borders, and investigates the way that art sets improve at the present time. According to the result, in last 38 years, art sets in middle east countries, especially Iran, acutely is impressed by West. Beginning from last 38 years of Islamic Revolution of Iran (1978) between different fields of art, certain reactions has arisen against western influence. These reactions can be categorized as Resistance through which it is supported that a national or local art should be accepted Composition by neglecting through which it is supported that both the styles in Western art and the traditions in the national art should be adapted and these should be reflected in the works in a balanced manner and eventually Accept that Western art which we call as postmodern art is completely accepted. Postmodern art or in other words global art is the art in which Western art is actually brought into the forefront and it is made dominant in other parts of the world. Even though within this art, it is propagandized that the art of all the other continents and the countries of these continents takes part and therefore the art which appears as a result of this is the common art of world countries, it is revealed as a result of the analyses that the mentioned art fundamentally belongs to the West.