İran Moğollarında idarî bürokrasi (1231-1295)
Administrative bureucracy in Iran Mogols (1231-1295)
  1. Tez No: 459829
  2. Yazar: ÖZKAN DAYI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL KÜRKÇÜOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Moğollar, Ġdarî TeĢkilat, Bürokrasi, Mongols, Administrative Organization, Bureaucracy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 399
Özet
Bu tezin amacı, Ön Asya‟da hüküm sürmüĢ olan Moğolların 1231-1295 tarihleri arasında Ġran coğrafyasında nasıl bir idarî sistem kurdukları ve bu sistem içerisinde yer alan sivil yöneticilerin bürokratik açıdan siyasî faaliyetlerini kısaca özetleyerek, süreç içerisindeki yerleri hakkında daha detaylı bilgi edinmektir. Bu çalıĢmamızda, dönemin coğrafyasında yer alan sivil teĢkilat ve bu sistemdeki görevliler daha açık bir Ģekilde ele alınmaya çalıĢılmıĢtır. Dönemin ana kaynaklarına baĢvurularak elde edilen bilgiler, konu ile ilgili olarak araĢtırma eserlerinin de yardımıyla tarihsel süreç gözetilerek düzenli bir Ģekilde aktarılmaya çalıĢılmıĢtır. Bu dönemdeki idarî sistem anlayıĢı, yine dönem ile çağdaĢ olarak yazılmıĢ olan eserlerden alıntılar yapılarak önceki dönemler ile olan benzerliklerini ve farklılıklarını ortaya çıkarmaya çaılıĢtık. Temel amacımız, Moğol dönemi idarî yapılanmasını, değiĢen ve geliĢen coğrafî unsurları, kültürel zemini ve siyasî süreci de göz önünde tutarak değerlendirmeye çalıĢmaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to summarize what kind of administrative system the Mongols who ruled in Asia Minor between 1231 and 1295 established in Iranian geography and the political activities of the civilian administrators who were in this system from the point of bureaucratic view, and to get more detailed knowledge about their positions within the course. In this study we have tried to deal the civilian organisation and the agents in this system. The knowledge which was obtained by making reference to the main resources of the period has been narrated in a well-ordered way by paying regard to the historical time course by the help of research works concerning with the subject. We used the differences and similarities between this and the previous periods by quoting from the works which were written in a modern way and tried to explain the understanding of administrative system in this period. We tried to evaluate the administrative structuring of Mongol period which is our main aim by paying regard to the developing and changing geographical factors, the cultural groundwork and the political course.