Zülfü Livaneli'nin 'Serenad' ve Tanja Dückers'in 'Hımmelskörper' adlı tarihsel romanlarında toplumsal bellek
Social memory literature in the novels of 'Serenad' by Zülfü Livaneli and 'Himmelskörper' by Tanja Dückers
- Tez No: 459835
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UĞUR NALCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, German Linguistics and Literature, Comparative Literature
- Anahtar Kelimeler: Serenad, Himmelskörper, Toplumsal Bellek, Tarihsel Roman, Väterliteratur, Serenad, Himmelskörper, Social Memory, Historical Novel, Väterliteratur
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada Zülfü Livaneli'nın“Serenad”ve Tanja Dückers'in“Himmelskörper”adlı tarihsel romanları toplumsal bellek çerçevesinde incelenmiştir ve karşılaştırılmıştır. Giriş bölümünde toplumsal bellek edebiyatından bahsedilmiştir. Almanya'da İkinci Dünya Savaşından sonra Türkiye'de ise seksenli yıllarda ortaya çıkan toplumsal bellek edebiyatının ortaya çıkış evreleri ve nedenleri açıklanmıştır. Bu çalışma giriş, altı ana bölüm, sonuç, kaynakça ve eklerden oluşmaktadır. Birinci bölümde Erinnerungsliteratur/Toplumsal Bellek Edebiyatının özellikleri, ikinci bölümde Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi, genel çerçevede edebiyat ve tarihsel romanın genel özellikleri kuramsal çerçevede açıklanmıştır. Üçüncü bölümde“Himmelskörper”ve“Serenad”adlı tarihsel romanlarının özeti verilmiştir ve romanların yazarları ve okuyucu yorumları karşılaştırılmıştır. Dördüncü bölümde romanların ben-anlatıcı figürleri, beşinci bölümde romanlardaki gerçek ve kurmaca unsurları, altıncı bölümde romanlardaki anlatı sanatı karşılaştırılmıştır. Sonuç bölümünde ise toplumsal bellek romanlarının tabulaşmış tarihi gerçekleri gündeme taşıyarak tarihi gerçeklerin yeniden değerlendirilebileceği ve bu şekilde tarihsel tabuların yıkılabilineceği yönünde bir saptamada bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, Zülfü Livaneli's“Serenad”and Tanja Dückers's“Himmelskörper”historical novels were examined and compared within the context of social memory literature. In the section of introduction, social memory literature is mentioned. We explained the stages and reasons for the emergence of social memory literature which appeared in Germany after the Second World War and in Turkey in 1980's. This study consists of introduction, five main sections, outline, bibliography and annexes. In the first part, the characteristics of Erinnerungsliteratur / Social Memory Literature were explained in the theoretical framework. the second part, comparative literatüre was explained in general framework, and general literature and historical novel were explained in theoretical framework. In the third part, a summary of the historical novels“Himmelskörper”and“Serenad”was given, the authors of the novels and the reader's comments are compared. I-narrative figures of the novels were compared in the fourth part, the real and fiction elements of the novels in the fifth part, the narrative art of the novels in the sixth part. In the conclusion section, we remarked the determination that the novels of social memory literature could bring the tabulated historical facts on the agenda, thus the historical facts could be re-evaluated and the historical tabularities could be demolished.