Klasik Türk edebiyatında kaynaklar/mesneviler
References/masnavis of classical Turkish literature
- Tez No: 459834
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKKUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bibliyografya, Türk Dili ve Edebiyatı, Bibliography, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mesnevi, Klasik Türk Edebiyatı, Ortak Başlıklı Mesneviler, Diğer Mesneviler, Masnavis, Classical Turkish Literature, Common Titled Masnavis, Other Masnavis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 557
Özet
“Klasik Türk Edebiyatında Kaynaklar/Mesneviler”başlıklı bu çalışma, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı'nda doktora tezi olarak sunulmak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada ilk mesnevilerden başlanarak (11. yy.) 20. yüzyıla kadar yazılmış Türkçe mesneviler kaydedilmiş; mesnevi adına göre alfabetik sıra düzeni esas alınıp hem bibliyografik açıdan hem de içerik yönünden incelenmesi amaçlanmıştır. Mesnevilerle ilgili bibliyografik bilgi verilirken eserin kendi künyesiyle birlikte içerikleri anlatılmış ve eser üzerinde hazırlanan çalışmalar, tezler ve kitaplar yayımlanma tarihleri dikkate alınarak kaydedilmiştir. Mesnevilerle ilgili bibliyografya ve içerikle ilgili bütün bilgiler, çeşitli kütüphanelerden elde edilen eserlerden ve güncel internet kayıtlarından yararlanılarak bir araya getirilmiştir. Çalışmanın konusu, içerik“Ortak Başlıklı Mesneviler”ve“Diğer Mesneviler”olmak üzere iki ana başlıkta incelenmiştir. Her iki bölümde de mesnevi adlarına göre alfabetik sıra gözetilmiştir. Mesnevi başlıklarının yanında parantez içinde mesnevinin hicrî ve miladî takvime göre yazılış tarihi verilmiştir. Eser hakkında elde edilen bütün bilgiler belli bir düzen içerisinde verilmiş adından bahsedilen mesnevi, italik olarak gösterilmiş; 132 tanesi ortak başlıklı olmak üzere, toplam 187 mesnevi, çalışmanın amacı doğrultusunda incelenip değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study which is entitled“References/Masnavis of Classical Turkish Literature”was prepared as PhD Thesis for the Branch of Classical Turkish Literature of Since of Turkish Language and Literature in the Institute of Social Sciences of Atatürk University. Firstly, it was aimed that the Turkish masnavis which were written from the 11th century to 20th century were investigated in terms of name, bibliographic, and also content. While some bibliographic knowledge about masnavis was given, content of them and studies about them such as thesis, books, articles with their masthead and date of publication were presented. Bibliography and content of knowledge about masnavis were collected books from libraries and current records on the internet. The subjects of this study were considered two main sub-subjects:“Common Titled Masnavis”and“Other Masnavis”. While masnavis name were given, alphabetical order was taken into account. Beside title of masnavis, the date of Mohammedan and Christian era were given in brackets. As a result, 132 of common entitled masnavis and 55 of other masnavis were investigated above mentioned criteria in the present study.