İslam Ceza Hukukunda suçun ispat yolları ve cezayı düşüren sebepler
Ways to prove offenes in İslamic Law and the reasons of penalty reduction
- Tez No: 459843
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT YAYLALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam hukuku, Ceza hukuku, Suç, İspat, İslamic law, Law of Punishmet, Crime, Proof
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Kur'an, çeşitli kavramları kullanarak insanın olumlu ve olumsuz kişilik özelliklerini anlatır. Suçlu kavramıda bu kavramlardan biridir ve olumsuz özelliklerle yüklüdür. Dolayısıyla İslam hukukunun tasnifi, amme hukuku ve hususi hukuk ayrımı yerine ibadetleri de içine alarak şeklinde farklı bir ayrıma tabi tutulmuştur. Buna göre fıkhı hükümler,“İbadat”“ Muamelat”ve“ Ukubat”olmak üzer üç ana guruba ayrılır. İslam ceza hukuku“Ukubat”bölümünde ele alınır. Hz. Peygamber (s.a.s)'in suç hakkındaki uygulamalarına bakıldığında belirli ilkeler çerçevesinde hareket edildiği görülür. Bu ilkeler kendi içerisinde tutarlılık arz ettiği gibi birbirleriyle de uyum içerisinde bir bütünün parçaları gibidirler. Hz. Peygamber (s.a.s) döneminde her suçun kendisine has unsurları, cezaları teker teker ortaya koyulmuştur. Bu hususlar sonradan gelecek ümmetine uygulamalı olarak öğretilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Qur'an speaks about positive anda negative personal charactristics of human beings using some various cancepts. The term quilty person' isone of the concepts used in the Qur'an and basically negative signicance. Hence the İslam law, gro uped in a different way that cansist the prayıng rat-her than grouping it as“ Civil law”and“officil law”for that reasen, the verdicts in law divided into three groops“İbadat”“Muamelat”and“ Ukubat”the punishmet law of islamic law is considered in“Ukubat”part. Hz. When the application on the Prophet's crime is seen to be acting in accordance with certain principles. These principles are like the parts of a whole in harmony with each other as he is consistent in itself. Hz. Prophet, its unique elements of each crime, punishment has been revealed one by one. These issues are taught as applied to the later community.