Finansal risk yönetiminin firma değeri üzerine etkileri: BİST sınai ve alt sektörlerinde bir uygulama
The effects of financial risk management on firm value: An application in BİST industrials and sub-sectors
  1. Tez No: 459855
  2. Yazar: ÖMER BİNİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REŞAT KARCIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: finansal risk, firma değer, firma getirisi, financial risk, firm value, financial return
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Firmaların maruz kaldıkları finansal risklerin olumsuz etkilerinin azaltılması, firma karlılığının ve firmanın rekabet gücünün artırılmasına ne kadar katkı yaptığının tespit edilmesi finansal literatürde önemini koruyan konular arasındadır. Finansal riskleri iyi yönetebilen firmaların firma değerlerinin daha yüksek olacağı beklenmektedir. Finansal riskleri yönetmenin firmalara bir maliyeti olmasına rağmen bu riskleri yönetmenin firma değeri üzerinde sağlayacağı önemli katkıdan dolayı firmalar bu maliyetlere katlanmaktadırlar. Firmalar için finansal riskleri yönetmenin ilk aşaması, firmaların faaliyet gösterdiği sektöre, ekonomik konjonktüre göre maruz kaldıkları finansal risklerin belirlenmesidir. Firmaların maruz kaldıkları risklerin doğru bir şekilde belirlenebilmesi için firmaların kapsamlı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Buna rağmen, detaylı incelemeler için muhasebe kayıtlarının yeterince kapsamlı olmaması finansal analizlerde zorluklar yaşanmasına ve firmaların maruz kaldıkları risklerin yanlış belirlenmesine neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, firmaların üstlendikleri finansal risklerin yönetilmesinin firma değeri üzerinde anlamlı bir etkisinin olup olmadığı noktasında daha sonra yapılacak çalışmalara yol göstermektir. Bu amaç doğrultusunda sekiz farklı sektöre uygulanan finansal analizler sonucunda firmaların taşıdığı risklerin sektörel olarak, firma değeri üzerindeki etkilerinin farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Sekiz farklı sektör için uygulanan panel veri modellerinin, BIST Metal Ana sektörü hariç diğer tüm sektörlerde anlamlı olduğu gözlemlenmiştir. BIST Sınai, BIST Gıda, içecek, BIST Kimya, petrol, plastik, BIST Orman, kağıt basım ve BIST Taş, toprak sektörleri için sermaye riski ve BIST Metal eşya, makina, BIST Orman, kağıt basım ve BIST Taş, toprak sektörleri için piyasa riski ile firma değeri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, BIST Kimya, petrol, plastik, BIST Metal eşya, makina ve BIST Orman, kağıt basım sektörleri için likidite riski ile firma değeri arasında negatif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Reducing the negative impact of the financial risks to the company is found to contribute how much effect to increase profit and competitiveness of the company is protected important issue among the financial literature. The value of companies is expected to be higher which manage their financial risks effectively. Although there is cost of financial risk management to the company, companies are folding these costs because managing of these risks is due to the significant contribution to the value of the companies. The first phase of managing financial risks that exposed companies, financial risks are determined according to the sectors in which firms operate, economic conjuncture. For determining accurately these risks, it requires investigation that includes many details of the company. Nevertheless, the lack of sufficiently comprehensive accounting records for detailed investigations cause the difficulties experienced in financial analysis and the risks that they are exposed to the wrong determination of the company. The purpose of this study, we want to contribute on the literature at the point about whether it is a meaningful effect of managing the financial risks taken by the company on firm value. In line with this objective as a result of financial analysis applied to eight different sectors, it has investigated whether differences the risks associated with the company as the industry in their impact on firm value. Eight panel data models applied to different sectors, all other sectors except BIST Metal sector were observed to be significant. There is a significant positive relationship between firm value and capital risk for BIST Industrials, BIST Food, beverage, BIST Chem., petrol, plastic, BIST Wood, paper, printing and BIST Non-metal min. product, and also significant positive relationship between firm value and market risk for BIST Metal products, machinery, BIST Wood, paper, printing, and BIST Non-metal min. product. In addition, we found that there is negative relationship between firm vale and liquidity risk for BIST Chem., petrol, plastic, BIST Metal products, machinery and BIST Wood, paper, printing.