Bilgi sosyolojisi ve Durkheim
Sociology of knowledge and Durkheim
- Tez No: 459883
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Durkheim, Kant, Epistemoloji, Bilgi Sosyolojisi, A priori Kategoriler, Bilgi, Toplum ve Din, Durkheim, Kant, Epistemology, Sociology of Knowledge, A priori categories, Knowledge, Society and Religion
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metodoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışma Bilgi Sosyolojisi alanında bir incelemedir. Kant'ın tanımlamış olduğu zihnin a priori kategorileri Bilgi Sosyolojisinin inceleme konusu olmuştur. Durkheim son eseri olan Dinsel Yaşamın İlk Biçimleri'nde a priori kategorilerin kaynağının toplum olduğunu göstermeye çalışmaktadır. Bu çalışmanın spesifik amacı Kant'ın kategorilerinin kaynağının Durkheim'ın iddia ettiği gibi toplum olup olmadığını incelemektir. Durkheim'ın iddiası incelenirken iki düşünürün tanımladığı kategoriler Durkheim'ın epistemoloji, toplum, din ve bilgi kavramları ışığında değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
This study is an examination in the field of Sociology of Knowledge. A pirori categories of mind that is defined by Kant have been the subject of study of Sociology of Knowledge. Durkheim tries to show that the origin of the categories is society in his last book, The Elemantary Forms of Religious Life. The specific purpose of this study is to examine whether the orgin of Kant's categories is society or not as Durkheim have claimed. While analyzing Durkheim's claim, categories that is defined by both thinkers will be evaluated in the light of Durkheim's concepts of epistemology, society, religion and knowledge.