Eskişehir ili manav ağızları
Manav dialects of Eski̇şehi̇r
- Tez No: 459908
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN BOZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Eskişehir, Türkiye Türkçesi ağızları, Manavlar, bağlamsal sözlük ve dizin, Eskişehir, dialects of Turkey Turkish, Manavs, contextual dictionary and index
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 2200
Özet
Bu çalışmada; Eskişehir ilindeki Manavların, nüfusun çoğunluğunu oluşturduğu yerleşim birimlerinden derlenen metinlerin çevriyazısı yapılmış, alt ağız bölgeleri tespit edilmiş, bunların ses bilgisi özellikleri art ve eş zamanlı olarak incelenmiş ve derlenen metinlere dayalı olarak bağlamsal sözlük ve dizin oluşturulmuştur. Çalışma; Giriş, Birinci Bölüm (Eskişehir İli ve Manavlar), İkinci Bölüm (Dil İncelemesi), Üçüncü Bölüm (Metinler), Dördüncü Bölüm (Bağlamsal Sözlük ve Dizin), Değerlendirme ve Sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde araştırmanın amacı, problemi, kapsam ve sınırlılıkları ve yöntemine yer verilmiştir. Birinci bölümde Eskişehir ilinin coğrafyası ve genel özellikleri; iklimi ve bitki örtüsü, nüfusu; tarihi; Manavlarla ilgili genel bilgiler ve Eskişehir ili ağızları hakkında bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde Eskişehir ili Manav ağızlarının ses bilgisi incelemesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde Eskişehir ilinde Manavların nüfusun çoğunluğunu oluşturdukları yerleşim yerlerinden derlenen metinlerin çevriyazısı yapılmış ve bu metinlere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise bu metinlere dayalı olarak oluşturulan bağlamsal sözlük ve dizin bulunmaktadır. Değerlendirme ve sonuç bölümünde ise Eskişehir ili Manav ağızlarından tespit edilen genel özellikler gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the texts which compiled from Manavs who live in Eskişehir are transcripted; sub-groups are determined; their phonological features are analyzed synchronically and a contextual dictionary and index is prepared depending compiled texts. This study consist of the introduction chapter; chapter one, city of Eskişehir and Manavs; chapter two, language analysis; chapter three, texts; chapter four, contextual dictionary and index and summary and conclusion chapter. The introduction chapter contains the aim, problem, scope and limitation and method of this research. Chapter one contains geography and general features of Eskişehir, climate and vegetation of Eskişehir, population of Eskişehir, history of Eskişehir, general informations about Manavs and informations about Eskişehir dialects. Chapter two contains phonological analysis of Eskişehir Manav dialects. Chapter three contains the texts which compiled from Manav regions in Eskişehir. Chapter four contains contextual dictionary and index which prepared depending these texts. In the summary and conclusion chapter, general features of Eskişehir Manav dialects tried to be shown.