İlköğretim sekizinci sınıf matematik dersinde kullanılan kitaplara ilişkin öğrenci ve öğretmen görüşleri
The students? and teachers? views related to primary school eighth grade math books
  1. Tez No: 308436
  2. Yazar: NAZİK MANAV ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESED YAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik, ders kitabı, öğrenci çalışma kitabı, öğretmen kılavuz kitabı, öğrenci ve öğretmen görüşleri
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırma, ilköğretim sekizinci sınıf matematik dersinde kullanılan kitaplara ilişkin öğrenci ve öğretmen görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmada betimsel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Eskişehir ili merkez ilçelerinde görev yapan ilköğretim matematik öğretmenleri ve bu okullarda öğrenim gören 8.sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Basit seçkisiz örnekleme yöntemine göre belirlenen 500 ilköğretim sekizinci sınıf öğrencisi ve 125 ilköğretim matematik öğretmeni ise araştırma örneklemi olarak belirlenmiştir.Belirlenen alt problemlere ilişkin veriler, bütünsel ve ayrıntılı olması amacıyla nicel ve nitel veri toplama araçları ile elde edilmiştir. Verileri toplamak için öğrenci görüşlerini belirmede öğrenci anketi, öğretmen görüşlerini belirlemede ise öğretmen anketi ile öğretmen görüşme formu birlikte kullanılmıştır. Öğrenci anketi ders kitabı ve öğrenci kitabına ilişkin toplam 27 sorudan, öğretmen anketi kişisel bilgiler bölümü ile ders kitabı, öğrenci çalışma kitabı ve öğretmen kılavuz kitabına ilişkin toplam 45 sorudan, öğretmen görüşme formu ise 8 sorudan oluşmaktadır.Anketlerden elde edilen nicel verilerin çözümlenmesinde SPSS 15.0 paket programındaki uygun analiz tekniklerinden, öğretmen görüşme formundan elde edilen nitel verilerin çözümlenmesinde ise betimsel analizden yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda ulaşılan sonuçlar aşağıda özetlenmiştir.Öğrenciler, ders kitabı ve öğrenci çalışma kitabını genel olarak beğenmektedir. Ancak çalışma kitabındaki alıştırmaların/problemlerin daha eğlenceli hale getirilerek öğrencilere matematiği sevmeleri açısından yardımcı olması beklenmektedir.Ders kitabının ek materyallerle desteklenmesi, ayrıca öğretmen kılavuz kitabında, öğrencilerin kullandığı kitaplarda bulunmayan ve öğretmenlere kaynak olacak ek alıştırmaların yer alması öğretmenlerin beklentileri arasında olduğu sonucuna varılmıştır.Öğretmen kılavuz kitabının ?içerik?, ?öğretme-öğrenme süreci? ve ?ölçme-değerlendirme? boyutları açısından öğretmen görüşleri arasında cinsiyete göre anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır.Öğretmenlerin eğitim düzeyine göre görüşlerine bakıldığında, öğrenci çalışma kitabının ?öğretme-öğrenme süreci? boyutu için anlamlı bir farklılık olduğuna ulaşılmıştır. Aynı şekilde öğretmen kılavuz kitabına ilişkin görüşlerde de ?öğretme-öğrenme? boyutu için anlamlı bir farklılık olduğunu görülmüştür. Son olarak da öğretmen görüşlerinin mesleki kıdeme göre anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna varılmıştır.Öğretmenlerle yapılan görüşmede ise öğretmenlerin çoğu kitaplardaki konuların çok fazla olduğunu, SBS'ye yönelik ek çalışmaların bulunmadığını, sayfa düzeni açısından kitapları karışık bulduklarını özellikle vurgulamıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been done for determining of the students? and teachers? views related to primary school eighth grade math books.In the study, screening model which is one of the descriptive research methods has been used; the universe of the study has been made up of primary school math teachers working at the schools in the districts of the central province of Eskisehir, and the 8th grade students attending those schools. The sample of the study determined in accordance with simple random sampling method eighth grade 500 elementary students and 125 primary school math teachers.The data related to the determined sub-problems, has been acquired using quantitative and qualitative data collecting tools for its being holistic and detailed. The student questionnaire for collecting the students? view and teacher questionnaire together with the teachers? interview forms for determining the teachers? views were used. The student questionnaire consists of 27 statements related to the student class book and work book, the teacher questionnaire consists of 45 statements related to personal information and class book, student workbook, and teacher guide book, and teacher interview form consists of 8 statements.For analyzing the quantitative data, suitable analyses techniques of SPSS 15.0 soft ware were used, and for analyzing the qualitative data derived from teacher interview forms descriptive analysis has been used.The results of the study have been summarized as follows:The students like class book and work book generally, and they think that the exercise and problems in work book should be more joyful and they should be rearranged for the students to enjoy math.It has been concluded that the teachers think class book should be supported with additional materials and additional exercises should be included in the teacher books but not in student book.It has been found that there is a meaningful difference about the teachers? views depending on gender about ?contents?, ?teaching-learning process? and ?assessment and evaluation? of teacher guide book.When teachers? views are looked depending on their educational level, it is found that there is a meaningful difference on ?teaching-learning process? dimension of teacher guide book. Similarly, there is a meaningful difference on the views of teacher guide book when looked at the ?teaching-learning process? dimension. Finally, there is not a meaningful difference of teacher views depending on their professional seniority.In the interviews with the teachers, it has been determined that most of the teachers thinks that the subjects in the books are so many and there are not additional exercises for placement tests (SBS), and that they found the books complex in the term of page layout.Key-words: Mathematics, Class book, student work book, teacher?s guide book, the students and teachers? views