Şevk-nâme-i Hasan (inceleme-metin)
Hasan's Şevk-nâme (text-analysis)
  1. Tez No: 459918
  2. Yazar: SAMİ AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET ŞANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hasan, Şevk-nâme, Sergüzeşt-nâme, Hasan, Şevk-nâme, Sergüzeşt-nâme
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Türk edebiyatının en köklü, uzun soluklu ve zengin dönemi olarak bilinen Klâsik Türk Edebiyatı, özellikle bu dönemde yetişen şair, yazılan eserler ve ortaya konulan türler bakımından oldukça zengin bir dönemdir. Bu dönem edebiyatında görülen türlerden biri de“kişilerin, başlarından geçen olayları ve bu olaylarla ilgili duygu ve düşüncelerini doğrudan ya da kurmaca unsurlarla zenginleştirerek kendi ağızlarından anlattıkları eserlerin ortak adıdır”şeklinde tanımlanan sergüzeşt-nâme'dir. Bu türde yazılmış eserlerden biri de şair Hasan'ın mesnevî nazım şekliyle kaleme aldığı Şevk-nâme'sidir. Şimdiye kadar gün yüzüne çıkarılmayan bu eserin incelenmesi, şairin ve eserinin edebiyat ve kültürümüze olan katkısının tespiti bakımından önemlidir. Bu çalışmada, öncelikle sergüzeşt-nâmeler hakkında bilgi verilmiş, akabinde Hasan mahlasını kullanan şairler tespit edilmiş, Şevk-nâme'den hareketle şair Hasan'ın edebiyatımızdaki yeri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde Şevk-nâme'nin şekil ve muhtevâ özellikleri üzerinde durulmuş; tezin son aşamasında eserin çevriyazı metni verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Classical Turkish literature, known as the most rooted, long-winded and rich period of Turkish literature, is a particularly rich period, especially in terms of poets who grew up in this period, written Works and revealed species. One of the species seen in literature of this period is a Sergüzeşt-nâme defined as“the common name of artifacts that people that people describe in their own mouths by enriching the events leading to them and their feelings and thoughts about these events directly or by means of fiction elements”. A work left to us from this period is the sergüzeşt-nâme called Şevk-nâme, which was taken by the poet Hasan in the form of mesnevî verse. The examination of this work which has not been brought up to the present day is important for the determination of the contribution of the poet and his work to the literary and our culture. İn this study, firstly, information about sergüzeşt-nâmes was given. Then poets using the Hasan pseudonym were identified and triying to determine the place of poet Hasan in our literature with movement from the work. In the second part of the work, the form and content features of Şevk-nâme are emphasized; at the end of the thesis, the transcriptional text of the work was given.