Hüsamuddin Ali Bitlisî'nin Camiu't-Tenzîl ve't-Te'vîl tefsirinin Enbiya, Hacc ve Mü'minûn surelerinin tahkiki
تحقيق سورة الأنبيا والحج والمؤمنون من تفسير (جامع التنزيل والتأويل) للشيخ حسام الدين البدليسي
  1. Tez No: 459928
  2. Yazar: OMAR BAKR AHMED
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİM DÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hüsamuddin Bitlisî, Camiu't-Tenzil ve't-Te'vil, Kur'an, Tefsir, Husamaddin Ali Al-Badlisi, Jamei Al-tanzeel Wa Al-taaweel, the Quran, Al-ishari Interpretation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Gerekli kaynakların temin edilmesiyle, 909/1504 yılında vefat eden ve Kürt asıllı şeyhlerden olan“Hüsamuddin Ali Bitlisî'nin Camiu't-Tenzil ve't-Te'vil Tefsirinin Enbiya, Hacc ve Mü'minun Surelerinin Tahkiki”, adlı tez tamamlanmıştır. İlgili Surelerin tahkikinden ibaret olan tez iki bölüme ayrılmıştır: Birinci bölümde giriş ve konunun seçiliş nedenleri, önemi, araştırma sorunları ve yazarın kısaca özgeçmişi ele alınmıştır. İkinci bölümde, Enbiya, Hacc ve Mü'minun surelerinin tahkiki bilinen tahkik kuralları gereği yapılmıştır. Söz konusu el yazması olan kitap, tefsir konusunda önem taşımaktadır. Bu nedenle bu tefsirin tahkik edilmesiyle, tefsir ve tasavvuf alanında araştırma yapan araştırmacılar başta olmak üzere İslam dünyasına fayda sağlayacağı temenni edilmektedir.
Özet (Çeviri)
With the provision of the necessary resources, I have completed my dissertation within entitled ((Jamei Altanzeel Wa Altaaweel in the Interpretation of the Holy Quran)) based on the interpretation of the Mystic Sheikh Husamaddin Ali Ben Abdullah Albadlisi who died in 900 Islamic year and he was one of the Kurdish religious figure. I have divided this thesis into two parts, as described below: Chapter One: contains the introduction and the reasons for selecting this topic as well as the issues and an abstract about the author's biography. Chapter Two: Enbiya, Hacc and Mü'minun Sura`s investigation has been made in accordance with known rules of investigation. The book, which is a manuscript, is important in terms of Tafsir (interpretation). For this reason, it is hoped that this Tafsir would be useful for the world of Islam, especially for researchers in the field of Tafsir and Sufism.