Hüsamuddin Ali Bitlisî'nin Câmiu't-Tenzîl ve't- Te'vîl adlı tefsirinin Tevbe suresinin tahkiki
دراسة وتحقيق لسورة التوبة من تفسير'جامع التنزيل والتأويل'لحسام الدين علي بن عبدالله البدليسي المتوفى سنة (909 هـ - 1495 م)
  1. Tez No: 459935
  2. Yazar: AWARAH ABDULHAMİD ALİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİM DÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hüsameddin ali Bitlisî, Camiu't-Tenzil ve't Te'vil, Kur'an, İşârî Tefsir, Hossam Eddin Bedlisi, collector download and interpretation, the Koran, the interpretation indicative, Praise be to Allah, and Allah bless our Prophet Muhammad and his family and him
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Hüsamuddin Ali Bitlisî'nin Camiu't-Tenzil ve't Te'vîl Tefsirinin Tevbe suresinin Tahkiki. Araştırmacıların ve okuyucuların kendilerinden istifade edeceği birçok el yazma eser gereken hizmeti alamamaktadır. Hüsameddin Ali b. Abdullah el-Bitlisî (909/1504)'ninCamiu't-Tenzil ve't Te'vîl Tefsiri'de bu türden bir eserdir. Yüksek lisans tezi olarak bu tefsirin Tevbe suresinin tahkikiniyaptım. Bu çalışmam esnasında bu tewfsirin rivayet, dirayet ve işarî tefsir ekollerini bir arada topladığını gördüm. Tahkik çalışmamı iki bölüme ayırdım: Birinci bölüm: yazarın şahsi ve ilmi hayatıyla beraber bu tefsirin tanıtımını, kaynaklarını, değerlendirilmesini, yazarın metodunu ve bu kitabın el yazma nüshalarının özelliklerini beyan ettim. İkinci bölüm: Nassın tespiti ve tahkikiyle alakalıdır. Bu eserin tahkik edilmesi tefsir ilmi çalışmaları için çok önem arz edecektir. Özellikle nahiv, kıraat, tasavvuf ve astronomi açısından zengin bir eser olan bu tefsir, tefsir, felsefe ve tasavvuf açısından araştırmacılara çalışma alanı sunacaktır.
Özet (Çeviri)
Study and investigation of the Repentance of interpretation Câmi'u't- Tanzîl ve't-Ta'vîl to Hossam El Din Bedlisi. There is no doubt that there gm of Islamic manuscripts heritage has not been until now, the service and the study and printing to serve as convenient for readers and researchers, and these manuscripts interpretation manuscript large Arif Sheikh Hossam Eddin Bedlisi, d. (90 9h, 1504 ad ) of the Immigration, so I liked to invent to study master's letters, the shares of which Al (repentance), and through my service of the manuscript and her grandmother inclusive schools interpretation of the novel and the know-how and the reference, and also found them it was not long ago boring, nor crowbar quite a while, My investigation has been divided into two parts: Section I: includes a study to translate the life of Sheikh personal, scientific, and also includes a definition of the explanation, the sources and evaluation, and the methodology of the author, and my work in the investigation, described the manuscript, The second type includes the investigation and the anchor text. The realization of this particular effect especially in the interpretive studies will be very useful because in this interpretation grammar, morphology, readings, mysticism, astronomy and other sciences, therefore this interpretation from the standpoint of interpretive, philosophical and mystical studies serves researchers.