ِجبحش ِٓ اٌمؼبء ٚاٌمذر فٟ اٌىٛصز اٌغبرٞ ئٌٝ ر٠بع أحبد٠ش اٌجخبرٞ
Mebâhis Mine'l-Kaza Ve'l-Kader Fi'l- Kevseri'l-Cârî Ilâ Riyâdi Ahâdîsi'l-Buharîِ
- Tez No: 459934
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULNASIR SÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: fate and destiny, Al-Gorani, Ahli Sunnah, Mutakallimin
- Yıl: 2017
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu tez, kaza ve kadere ilişkin konuların bilinmesini hedeflemektedir. Çünkü bu konunun müminin akidesi üzerinde büyük bir etkisi vardır. Ayrıca bu iki esasa iman, geçmiş büyük İslam âlimlerin zihinlerini olabildiğince meşgul etmiştir. Bu konu, ihtilafa neden olduğu gibi bazı grupların sapıklığına da neden olmuştur. Bu nedenle konuya ilişkin, Ehl-i Sünnet ve Selef kelamcılarının görüşlerine yer verdikten sonra Gürani'nin görüşlerine yer verdik. Daha sonra ilmî konumu, sünnet ve Ehl-i sünnette yaptığı hizmetler nedeniyle Gürani'nin konuya ilişkin görüşlerini diğer mezheplerin görüşleriyle karşılaştırdık. Bir Müslüman âlim ve Buhari'nin şarihi olarak Gürani, Ehl-i Sünnet mezhebine önemli hizmetler yapmıştır. Bu nedenle kaza ve kadere ilişkin tezin başlığını onun“el-Kevserü'l-cârî ilâ riyâdi ehadîsi'l-Buhârî”kitabından aldık. Söz konusu kitap, dünyanın farklı yerlerinde Ehl-i Sünnet, İslam ve Müslümanlara hizmet yapmıştır. Kaza ve kadere ilişkin hadislerin şerhine bakıldığında onun kaza ve kaderi Yüce Allah'ın iradesine teslim olmayı, kaderin derinliklerine dalınmamayı, ona ilişkin soruları sorulmamayı ve hakkında tartışma yapılmaması şeklinde değerlendirdiği anlaşılmaktadır. Zor ve karmaşık olduğu halde bu konu ile ilgili tez yazmayı düşündük. Amacımız, itikatta okura istikrar kazandırmak ve zihnindeki şüpheleri ortada kaldırmaktır. Sonuç olarak Gürani'nin kaza ve kadere ilişkin yaklaşımının Ehl-i Sünnet'in yaklaşımına paralel olduğunu gördük. Fıkıhta önce Şafii, daha sonra Hanifi olmuştur. Akidede ise Eş'arî olup Eş'ariliğin hak yol yolduğunu ve Ebü'l-hasan Eş'arî'nin Ehl-i Sünnettin imamı olduğunu kabul etmektedir. Anahter Kelimeler: kaza ve kader, el- Gürani, Ehl- i Sünnet, kelamcılar
Özet (Çeviri)
This research is about all the questions and knowledge about fate and destiny in Islam. This issue effected on the faith of the believer, and the faith is the main thing of the issues, it has become a matter of origin dispute and delusions for some, so I want to mention some opinions of scientists of Ahli sunnah ,salaf and Mutakalmin. After discussing all their opinions about this subject, I compare the opinions of al-Gorani the opinions of Islamic doctrines depends over his perspective, under his scientific level ,the blessed efforts in the year, the service and the doctrine of the Sunnis, which is one of Muslim Scholars, who explained the book Sahih Bukhari, so I choose the subject of a title search on the issue of his book called Riad el Kawther. And also Bukhari because this book serves the Sunnah of the Prophet and the Ahlu Sunna. The people of Islam, Muslims from parts of the land that can be seen through his explanation of some of the conversations concerning fatalism is the delivery to serve God and the ability, leaving the dimpling and search for destiny and in-depth thinking about it and consider, and avoid asking about it and debate it, despite the difficulty of this matter. The origin of the reader have to remove him as a result of illusion and prying it raises suspicion and gives him comfort and stability in belief. In the end, we reach a conclusion those Imam al-Gorani ideas in the“act of God”as being accepted for the views of the ideas of the Sunni Community. Because at the first he was Shafeie and then that came Hanafis and regarding his doctrine and decided to Ashari is the right way and that sheikh Abal Hassan al Ashari, Sheikh Sunnis.