Subliminal mesajların gıda ürünleri tüketimine etkisi;Van ili örneği
The effect of subliminal messages on the consumption of food products;The example of Van
- Tez No: 459933
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEŞİR KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: reklam, mesaj, sumliminal, biliçaltı, Advertising, message, subliminal, unconscious
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Günümüz dünyasında küresel ekonomik faaliyetler ve bu faaliyetlerle ortaya konulan ürünleri tanıtma faaliyetleri geçmişten gelen reklamcılık uygulamalarıyla devam etmiştir. Ancak ürün çeşidinin ve üreticilerin artması ürünlerin tanıtılması ve cazibesinin artırılmasını zorunlu kılmış bu da yeni yöntem arayışlarını doğurmuştur. Ortaya çıkan yeni yöntemlerde bireylerin psikolojik olarak etkilenmesi unsuru üzerinde durulmuş ve sonuç itibariyle“subliminal içerikli reklamlar”ortaya çıkmıştır. Subliminal mesajların tüketim faaliyetleri üzerindeki etkilerini ortaya koyma amacıyla hazırladığımız çalışmamızda öncelikle belirlenen örneklem gruba anket uygulaması yapılmıştır. Uygulanan anketten elde edilen verilen SPSS programında analiz edilmiş, analiz sonuçları tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Elde edilen sonuçlar; bireylerin artık güncel bir kavram olan subliminal mesaj kavramı hakkında ve bu mesajları içeren reklamlara maruz kalma konusunda bilgi sahibi oldukları yönündedir.
Özet (Çeviri)
In the present world, global economic activities and activities to promote the products revealed by these activities continued with past advertising practices. However, the increase of the product variety and the producers necessitated the promotion and attraction of the products, which led to these arch for new methods. The emerging new methods emphasize the psychological influence of individuals, resulting in“subliminal ads”. In the study that we prepared in order to reveal the effects on the consumption activities of the subliminal messages, firstly sample group questionnaire was applied. Analyzed in the SPSS program obtained from the questionnaire, analysis results are tabled and interpreted. Obtained results; Individuals are now aware of the current concept of subliminal message and exposure to advertisements containing these messages.