Sahne dövüşü, koreografisi ve estetiği
Stage combat, choreography and aesthetic
  1. Tez No: 460014
  2. Yazar: H. MURAT TURHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT ÇAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: stage combat, aesthetic, bruce lee, zen, choreography, theatre, water
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı; sahne sanatlarında, savaş ve dövüş sahnelerinin sunumunda en organik ve akışkan anları yaratmak ve bir sahne sanatçısının (oyuncu-dansçı) sahne dövüşüne nasıl hazırlanacağına dair –mental çözümlemeler ve çalışma metotları ile- bir yol haritası çıkartmaktır. Bu amaçlara dünyaca ünlü dövüş sanatçısı ve aynı zamanda felsefeci olan Bruce Lee'nin aklını boşalt. Su gibi formsuz, şekilsiz ol. Su akabilir ya da parçalayabilir. Su gibi ol arkadaşım dediği jeet kune do felsefesi temel düşünce olacak şekilde ulaşılması hedeflenmektedir. Sahne dövüşünde olması gereken estetik ve organikliği güçlendiren fiziksel hazırlık sürecinde, sahne sanatçısı kendi bedenini ve düşüncelerini anatomik bilgiler doğrultusunda daha iyi tanıyacak ve sahne üzerinde en işine yarayan metodu kullanacaktır. Eğer sanatçı bedeninde ya da zihninde zayıf olarak nitelediği ya da sanatında eksikliğini hissettiği bölgeler varsa, bu çalışma onu tamamen hazırlanmış stratejik olarak eğitilmiş estetik bir sahne dövüşçüsü olma yolunda hedefine taşıyacaktır. Anahtar Kelimeler; Sahne dövüşü, estetik, bruce lee, zen, koreografi, tiyatro, su
Özet (Çeviri)
The reason of this study is to create the most organic and flowing moment in stage combat and design a road map reregarding on how artists (actors/dancers) should prepare for stage combat mentally and physically with shown methods. This work aims at achieving these purposes by showing methods based on the jeet kune do philosophy which states empty your mind, be formless. Shapeless, like water. Now water can flow or it can crash. Be water my friend. That belongs to one of the most famous martial artists and also philosopher Bruce Lee. During the physical preparation which strengthens the aesthetics and organic aspects of stage combat, artists will recognise their own body and mind through anatomical information and will only choose what he/she thinks the most useful on stage. If artists feel the weakness in their own body and mind or see some missing points in their work, this study is designed to help them to become fully prepared strategically trained aesthetic stage combat artists.