Erkeklerin dünyasında Hedda Gabler
Hedda Gabler in man's world
  1. Tez No: 460015
  2. Yazar: YUSUF KEREM ORAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT ÇAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Tiyatro, Henrik Ibsen, Hedda Gabler, Feminist Tiyatro, Feminism, Theater, Henrik Ibsen, Hedda Gabler, Feminist Theater
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Feminizm ve feminist tiyatro; erkek egemen toplumların göz ardı ettiği ve uygar yaşamı sekteye uğratan tüm örf, adet, gelenek vb. uygulamaların insanlar üzerindeki baskısını ortadan kaldırmak için kullanılabilecek en büyük araçlardan biridir. Öyle ki, bu baskılar sadece kadınlar için değil aynı şekilde erkekler için de geçerlidir. Ataerkil toplumlarda, toplumsal statüler gereği biçilen roller, belki de kadınlardan daha çok erkeklerin hayatını kısıtlama altına alıyor ve onları var olmayan bir sistemin baskı aracı olarak kullanıyor. Bu çalışmada, feminizmin tanımları ve feminist tiyatronun temsilcileri üzerinden bir çözümlemeye gidilecektir.
Özet (Çeviri)
Feminism and feminist theater, which is neglected by the majority of the male-dominant regimes, is among the most effective tools which may be used to diminish the pressure of all the practices, traditions, habits, attitudes and mindsets that interrupt the modern lifestyle of the society. Even though it seems as the women are the only victims of the male-dominant regimes, in fact, these pressures do not only harm women in the society, but they also create a high burden for the men. In patriarchal regimes, the societal roles and statues that are assigned to men restrict the life of the men even more than they restrict the life of women, and men are used as a means to exhibit pressure in a system which actually does not exist. In the current study, an in-depth analysis is conducted, over the definitions of feminism and the representatives of the feminist theater.