Ratlarda deneysel ince barsak iskemi-reperfüzyon modelinde pentoksifilin ve iloprost'un iskemi-reperfüzyon hasarının önlenmesindeki rolü
The role of pentoxifyline and iloprost in prevention of ischemia -reperfusion damages in experimental models of intestine ischemia-reperfusion in rats
  1. Tez No: 460049
  2. Yazar: UĞUR ABAKAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNAN SOYLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İntestinal İskemi reperfüzyon hasarı, pentoksifilin, iloprost
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Barsak arteriyel kan akımının kısmen veya tamamen tıkanması sonrası intestinal iskemi; kan akımının yeniden sağlanması ile reperfüzyon hasarı ortaya çıkmaktadır. İntestinal İskemi Reperfüzyon (İİR) hasarı çoklu organ yetmezliğine ve ölüme neden olabilir. Bu çalışmanın amacı İİR hasarına Pentoksifilin(Ptx) ve İloprost'un(İL) etkisini araştırmaktır. Metaryal ve Metod: Ağırlıkları 250-300 g arasında değişen 25 adet erkek Wistar Albino rat her birinde 5'şer denek olacak şekilde 5 gruba ayrıldı:kontrol grubu, sham grubu, (İİR hasarı yok), İİR grubu (45 dakika iskemi, 120 dakika reperfüzyon), İİR+(Ptx) grubu( intraperitoneal(ip) 50 mg/kg Ptx ) , İİR+İL grubu ( (ip) 2mcg/kg İloprost ). Deney sonunda alınan ileum örnekleri ,hemotoksilen eozin ile boyanarak histopatolojik olarak Chiu skoru ile değerlendirildi. Kasılma-gevşeme yanıtları için organ bonyolarına asılarak izometrik kasılma- gevşeme yanıtları kaydedildi. İstatistiksel değerlendirmede p< 0.05 anlamlı kabul edildi. Sonuç: Pentoksifilin histopatolojik olarak ve kasılma gevşeme yanıtlarına göre belirgin iyileşme sağlamıştır. İloprost ise reperfüzyon hasarında iyileşme yapsa da istatistiksel olarak anlamlı değildi. Bu sonuçlarla pentoksifilin ince barsak iskemi-reperfüzyon hasarını önlemede umut ışığı olabilir. Ancak; İloprost için ileri klinik ve deneysel çalışma yapılması kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The ROLE of PENTOXIFYLINE and ILOPROST in PREVENTION of ISCHEMIA-REPERFUSION DAMAGES in EXPERIMENTAL MODELS of INTESTINE ISCHEMIA-REPERFUSION in RATS. Dr.Uğur ABAKAY Department of General Surgery Medical Specialization Thesis Sivas,2016 Objective:İntestinal ischemia occurs by partial or total occlusion of intestinal arterial blood flow and reperfusion occurs when blood flow is restored. Intestinal Ischemia Reperfusion (IIR) damage can leads to multiple organ failure and death. The aim of this study is to investigate the efficacy of pentoxifylline(Ptx) and iloprost (IL)to IIR. Material and Methods: A total of 25 male Wistar Albino rats weighing 250-300 g were divided into 5 equal groups: control group, Sham group (no IIR), IIR group (45 minutes ischemia, 120 minutes reperfusion), IIR+ (Ptx) group (intraperitoneal (ip) 50 mg/kg Ptx), IIR + Iloprost (IL) group (( ip) 2mcg / kg IL). At the end of the experiment, the ileum specimens were stained with Hematoxilen-Eosin and histopathologically evaluated with Chiu score. Isometric contraction-relaxation responses were recorded by using in organ baths for contraction-relaxation responses.