Ardışık olarak intravitreal enjeksiyon yapılan hastalarda anksiyete skorunun değerlendirilmesi
Evaluation of anxiety scores in patients administered with consecutive intravitreal injections
- Tez No: 460050
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN DURSUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: intravitreal, anksiyete, enjeksiyon, intravitreal, injection, anxiety
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Prospektif olarak planlanan bu çalışmaya, Cumhuriyet Üniversitesi Göz Hastalıkları AD'da 2016 yılında Nisan ve Ekim ayları arasında diyabetik maküla ödemi, eksudatif yaşa bağlı maküla dejenerasyonu ve retina ven tıkanıklığı nedeniyle intravitreal ranibizumab veya aflibercept enjeksiyonu yapılan ve ilk üç doz tedavisi tamamlanan 70 hasta alındı. Çalışmaya alınan her hasta ardışık olarak birer ay arayla 3 doz tedaviyi tamamladı. Hastalara her enjeksiyon yapılan gün enjeksiyondan hemen önce ve enjeksiyondan hemen sonra Spielberger State Trait Anxiety Inventory (STAI-1) testi uygulandı.Bu her 3 enjeksiyon gününde tedavi öncesi ve sonrasında uygulandı. Ayrıca ilk enjeksiyon öncesi STAI-2 testi uygulandı. Çalışmanın sonucunda ilk kez enjeksiyon tedavisine alınan hastalarda zaman içinde anksiyete düzeylerinde anlamlı bir değişiklik saptanmadı. Kadın hastalarda anksiyetenin erkeklere oranla daha yüksek olduğu saptandı. Sistemik hastalığı olanlarda veya sigara kullanımı olanlarda anksiyete düzeylerinde anlamlı farklılık izlenmedi
Özet (Çeviri)
In this study, the anxiety scores of the patients to whom intravitreal injection treatment was started for the first time were assessed before and after the first three injections and the anxiety levels were compared between the injections. Seventy patients who received and completed the first three intravitreal injections of ranibizumab or aflibercept due to diabetic macula edema, exudative age-related macular degeneration and retinal vein occlusion between April and October 2016 in ophthalmology department of Cumhuriyet University were enrolled in this prospectively designed study. Each patient completed the three doses of the treatment which was administered with one month interval, consecutively. On every injection day, Spielberger State Trait Anxiety Inventory (STAI-1) was administered to the patients right before and after the injection. This was carried out before and after the treatment on each three injection days. Also STAI-2 test was administered before the first injection. At the end of the study, no significant change was detected in anxiety levels over time in the patients who received the injection treatment for the first time. The anxiety was found to be higher in female patients than males. No significant difference in anxiety levels was observed among patients who had systemic disease or were smokers.