Cinsiyete göre yetişkin (kadın-erkek) karate ve taekwondo sporcularında el tercihi ve başarı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of relation between hand preference and success of karate and taekwondo athletes according to gender (female-male)
- Tez No: 460105
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: El Tercihi, Karate, Taekwondo, Spor, Hand Preference, Karate, Taekwondo, Sport
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada mücadele branşlarında yer alan yetişkin (kadın–erkek) Karate ve Taekwondo sporcularının el tercihi ve başarı arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışmaya katılan sporculara el tercihlerinin belirlenmesi için ilk olarak geliştirilen“Oldfield Anketi”uygulanmıştır. Sporcuların başarı durumlarını değerlendirmek için Türkiye üniversiteler arası karate ve taekwondo şampiyonlarına katılan 144 erkek 111 bayan olmak üzeri toplam 255 sporcu katılmıştır. Müsabaka değerlendirme sonuçları takip edilerek elde edilen verilerle el tercihi ve başarı arasındaki korelasyon farkı SPSS programında değerlendirilmiştir. Her iki branşta yer alan sporcuların dominant el tercihi, sportif başarı ve madalya kazanma durumları karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre kadın karate ve taekwondo sporcularının dominant el tercihi ile madalya kazanma arasında negatif yönde zayıf bir ilişki bulunmuştur (p0,05). Erkek karate ve taekwondo sporcularının ise dominant el tercihi, madalya kazanma durumları ve branşlar arası anlamlı bir ilişki görülmemiştir (p >0,05). Sonuç olarak sol elini kullanan kadın karate ve taekwondo sporcularının dominant el tercihleri ile madalya kazanma durumları arasında dominant solak sporcular lehine zayıf bir ilişki bulunmuştur. Ancak erkek sporcularda herhangi bir ilişkiye rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The relation between hand preference of adult Karate and Taekwondo athletes (male and female) and their success in this study. First of all, questionnaire of Oldfield had been applied in order to determine hand preference of athletes who participated in the study. Then, in order to evaluate condition of athletes' success, correlation between hand preference of 144 male, 111 female and their success was analyzed through SPSS with data which was obtained from championship of inter university Karate and Taekwondo. And according to findings; There is a negative and weak relation between dominant hand of female Karate and Taekwondo athletes (p0, 05). There is not a significant relation among dominant hand of male athletes and their medallion success and their branch (p>0, 05). In conclusion, there is a weak relation between dominant hand of female Karate and taekwondo and their medallion success in favor of left handed athletes. But there is not a significant relation when it comes to men.