Spor Genel Müdürlüğü'nün son 10 yıllık bütçe gelir – gider uygulama sonuçları tablolarının oran analizi yöntemi ile değerlendirilmesi
The evaluation of the last 10 years budget revenues - expenditure application results tables of The General Directorate of Sports by rate analysis method
  1. Tez No: 460112
  2. Yazar: MERVE BOZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF CAN, DOÇ. DR. MEHMET BAYANSALDUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Spor, Economics, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor Genel Müdürlüğü, Gelir, Gider, Oran Analizi, Finansal tablo, General Directorate of Sports, Income, Expenditure, Ratio Analysis, Financial Statement
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı, Spor Genel Müdürlüğü'nün son 10 yıllık bütçe gelir – gider uygulama sonuçları tablolarının oran analizi yöntemi ile değerlendirilmesidir. Bu araştırma, genel tarama modelinde hazırlanmış olup, Spor Genel Müdürlüğünün izin onayına bağlı olarak son on yıllık (2006-2015) finansal tablolarına dayalı dokümanter veri tarama ve finansal tablo analiz yöntemleri kullanılarak hazırlanmıştır. Araştırmada, Spor Genel Müdürlüğüne aktarılan son on yıllık genel bütçe ödenekleri, Spor Genel Müdürlüğünün bütçe ödeneklerine ilişkin harcama kalemleri, bu harcama kalemleri arasında yer alan yatırım harcamalarına ilişkin bölümlenmiş ödenek tabloları ile bu harcamaların iller ve yatırım türlerine göre dağılımlarını içeren tablolar oran analizi ve karşılaştırmalı tablo analizi yöntemleriyle değerlendirilmiştir. SGM ' nün son 10 yıllık bütçe gelir-gider uygulama sonuçları tablolarından elde edilen verilere göre, SGM ' nün gelirlerinin büyük ölçüde bağış, yardım ve özel gelir kalemine dayalı olması, diğer taraftan SGM' nün mal ve hizmet gelirlerinin ise %1 den daha küçük bir düzeyde gerçekleşmiş olması yürütmüş olduğu hizmetlerden beklenilen geliri elde edemediğini göstermektedir. Diğer taraftan SGM genel giderlerinin büyük bir bölümünün cari giderlerden oluşması ve ayrıca kuruluş kanunun özel bütçe olarak tanımladığı il müdürlüklerine gönderilen ödeneklerden oluşması, Türk sporunun gelişmesi, kalkınması ve çağdaş düzeyde hizmet üretebilmesi yönünde en büyük engellerden birisini teşkil ettiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the last 10 years' budget revenues - expenditure application results tables of the General Directorate of Sports by means of ratio analysis method. This research has been prepared in the general screening model and it has been prepared by documentary data screening and financial statement analysis methods based on last ten years (2006-2015) financial statements subject to approval of the General Directorate of Sports. In the survey, the last ten years general budget allocations transferred to the General Directorate of Sports, expenditure items related to budget allocations of the General Directorate of Sports, tables of divided appropriation tables related to investment expenditures among these expenditure items and distribution of these expenditures according to illusions and investment types are analyzed by ratio analysis and comparative table Analysis methods. General Directorate of Sports (GDS) revenues are largely based on donations, grants and special income items, whereas GDS's revenues from goods and services are less than 1% of GDS's Has not achieved the expected income from the services it has carried out. On the other hand, it is understood that the majority of GDS general expenses consist of current expenditures and also the appropriations sent to the provincial directorates defined as the special budget of the establishment law constitute one of the biggest obstacles to the development, development and service of contemporary level of Turkish sport.