Acil servise myokard infarktüsü tanısıyla başvuran hastalara, başlangıçta yüklenen oral antitrombotik(P2Y12 antagonisti)tedavi ile sonuçların karşılaştırılması
Comparison of results with initial onset oral antithrombotic (P2Y12 antagonist) treatment for patients presenting with acute myocardial infarction
- Tez No: 460125
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL OKUYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: P2Y12, miyokard enfarktüsü, koroner anjiyografi, TIMI akım derecesi, Myokardiyal Blush Grade, P2Y12, myocardial infarction, coronary angiography, TIMI flow rate, Myocardial Blush Grade
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Acil Servise Myokard İnfarktüsü Tanısıyla Başvuran Hastalara, Başlangıçta Acilde Yüklenen Oral Antitrombotik (P2Y12 Antagonisti) Tedavi İle SonuçlarınKarşılaştırılması Amaç: Acil servisine, myokard infarktüsü tanısıyla başvuran hastalara başlangıçta acilde yapılan P2Y12 antagonist yükleme dozunun klinik ve anjiografik sonuçlara etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2015 yılı içerisinde acil servisimize başvuran, kardiyoloji kliniği tarafından akut miyokard infarktüsü tanısıyla yatırılan ve anjiosu yapılan hastalar retrospektif olarak taranarak, acilde uygulanan antitrombotik tedavinin klinik anjiografik sonuçlarına etkisi incelenmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet, komorbid hastalık, acil serviste yapılmış olan yükleme tedavisi, işlem öncesi ve sonrası TIMI akım derecesi ve myokardiyal Blush Grade hesaplandı. Acil serviste yapılmış olan yükleme tedavisinin işlem sonrası TIMI akım derecesi ve Blush Grade ile karşılaştırması yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda erkeklerin yaş ortalaması 54.4±12.2 yıl ve kadınların yaş ortalaması 65.2±13.9 yıl olarak tespit edildi. Kadınların yaş ortalaması belirgin olarak erkeklerin yaş ortalamasından büyük idi. Stent trombozu hastalarmızın %5.7'sinde görülmüştür. Daha önce KAH öyküsü olanlarda stent trombozu daha yüksek oranda görülmüştü. Hastane içi mortalite %3.7 olarak tespit edilmiştir; sadece hastanede işlem sonrası mortaliteye baktığımızda bu oran %1.98. Bizim çalışmamızda da acil serviste hastaların %65.3'üne herhangi bir yükleme yapılmamış olmasının yanında %25'ine klopidogrel yüklemesi yapılmıştı, bunu sırasıyla ticagrelor (%2.2) ve prasugrel (%7.4) izlemektedir. İşlem öncesi tüm gruplarda TIMI akım derecesi ve Blush Grade benzerdi; aynı şekilde tüm gruplarda işlem sonrası TIMI skorları ve Blush Grade'leri de benzerdi. Tartışma: Sonuç olarak acil serviste yapılmış olan klopidogrel, prasugrel ve ticagrel or yüklemesinin işlem sonrası TIMI akım derecesi ve Blush Grade sonuçları benzerdi. Her üç ajanın da yüklemesi eşdeğer oranda etkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
YALIMOL, Nuşin. Bagcilar Education and Training Hospital, Department of Emergency Medicine, İstanbul 2017 Comparison of the clinical and angiographic results of initial oral antithrombotics (P2Y12) loading in emergency department Objective: We investigated the effect of the initial P2Y12 loading therapy in emergency department to clinical and angiographic results in patients admitted to the emergency department with myocardial infarction. Material and Methods: The initial P2Y12 loading therapy in emergency department with clinical and angiographic results in the patients admitted to the emergency department with myocardial infarction and had undergone to coronary angiography in year 2015 are investigated retrospectively. The age, gender, co-morbid diseases, the loading P2Y12 therapy in emergency department, the TIMI flow rate and myocardial Blush grade before and after the angiography is recorded. The effect of the initial P2Y12 loading therapy in emergency department to clinical and angiographic results in patients admitted to the emergency department with myocardial infarction are investigated. Results: The mean age of the males was 54.4±12.2 years and females was 65.2±13.9 years. The mean age of the females are greater than males significantly. Stent thrombosis is detected in 5.7% of the patients. The stent thrombosis was more frequently seen in patents with previous coronary artery disease. In-hospital mortality was 3.7%; the mortality rate after angioplasty was 1.98%. There was not any loading therapy in 65.3% of the patients; clopidogrel was loaded in 25%, ticagrelor was 2.2% and prasugrel was 7.4%. The TIMI score and blush grade was similar before angioplasty in all groups; also the TIMI score and blush grade was similar after angioplasty. Discussion: In conclusion, the results the loading therapy with clopidogrel, ticagrelor and prasugrel in emergency department were similar. Bıth of the three agents are effective similary.