Fokal karaciğer lezyonlarının saptanmasında single shot fast spin echo, fıesta ve propeller T2A MR sekanslarının efektivitelerinın karşılaştırılması
The comparison of the effectivity of the single shot fast spin echo, fiesta, and propeller-T2W MR sequences in terms of detection of focal liver lesions
  1. Tez No: 460133
  2. Yazar: MEHMET ALİ AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer lezyonları, MRG, T2A, PROPELLER, FIESTA, SSFSE, Liver lesions, MRI, T2W, PROPELLER, FIESTA, SSFSE
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Karaciğer lezyonlarının T2-PROPELLER, T2-FIESTA ve T2-SSFSE sekanslarında sinyal özelliğinde fark olup olmadığının saptanması ve okuyucular arasındaki farkın anlamlı olup olmadığının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntemler: Çalışma retrospektif olup Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Ocak 2014 - Temmuz 2016 tarihleri arasında çekimi yapılmış MR görüntüleri ile yapılmıştır. Toplam 637 dinamik abdomen MR tetkiki incelenmiş olup karaciğer lezyonu olmayan hastalar değerlendirilmeye alınmamıştır. Karaciğerde 5 mm ve 5 mm'den büyük lezyonlar değerlendirilmiş olup lezyon boyutunda üst sınır belirlenmemiştir. Birden fazla karaciğer lezyonu olan hastalarda en fazla 4 lezyon değerlendirmeye alınmıştır. Karaciğer fokal lezyonları sinyal özelliklerine göre 5 kategoride sınıflandırılmış olup lezyonlar karaciğere göre: hipointens (1), izointens (2), hafif hiperintens (3), orta derecede hiperintens (4), belirgin hiperintens (5) olarak kaydedilmiştir. Çalışmacılar, hastaların karaciğer lezyonu olup olmadığından habersiz olarak 3 farklı T2A (Single Shot Fast Spin Echo, FIESTA, PROPELLER-T2A) görüntüleri incelemiştir. Böylece lezyonların farklı T2A sekanslarındaki sinyal özelliği farklılığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 301 lezyon dahil edildi. Hastaların 63'ü (% 36) erkek, 110'u (% 64) kadındı. Hastaların yaşları 19 ile 90 yıl (yaş ortalaması: 52,9 yıl) arasında değişmekteydi. Lezyonların 40'ı (% 13,3) malign ve 261'i (% 86,7) benign lezyonlardı. 301 lezyondan 148'i (% 49,2) hemanjiom, 90'ı (% 29,9) kist ve 32'si (% 10,6) metastaz olarak saptandı. Karaciğer fokal lezyonlarında T2-PROPELLER, FIESTA ve SSFSE sekansların sinyal özelliklerinin karşılaştırılmasında tekrarlı ölçümler analizinde sınıf içi korelasyon katsayısı 0,962 olarak bulundu. 3 sekans arasında anlamlı fark çıkmamış olup, lezyonların sinyal özelliğini karakterize etmede 3 sekans arasında yüksek uyum saptanmıştır. Sonuç: T2-PROPELLER, T2-FIESTA ve T2-SSFSE sekansları arasında anlamlı fark çıkmamış olup, lezyonların sinyal özelliğini karakterize etmede, söz konusu bu sekansların birbirlerine üstünlüğü saptanmadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Comparison of the Effectivity of the Single Shot Fast Spin Echo, FIESTA, and PROPELLER-T2W MR Sequences in Terms of Detection of Focal Liver Lesions Purpose: The purpose of this study was to determine if any differences in signal properties were present among the T2-PROPELLER, T2-FIESTA, and T2-SSFSE sequences, in terms of detecting focal liver lesions. Another aspect of the purpose of the study was to determine if the differences among the results of the interpreters' comments were statistically significant or not. Methods: This is a retrospective study, and it was conducted at the Adana Numune Teaching and Research Hospital of the University of Health Sciences, between January 2014 and July 2016. The study was performed on liver MR images obtained in patients who underwent upper abdominal MR examinations during this period. A total of 637 dynamic abdomen MR examinations were evaluated, and patients with no liver lesions were excluded from the study. Liver lesions of 5 mm or bigger in size were taken into consideration, and no upper size border was set. 4 lesions at most were evaluated in patients with multiple liver lesions. The focal lesions of the liver were categorized into five groups, according to the multitude of their signal intensities in comparison to that of the liver. This categorization was made as follows: (1) hypointense, (2) isointense, (3) slightly hyperintense, (4) mildly hyperintense, and (5) conspicuously hyperintense. The interpreters examined the liver images obtained with the three different T2W sequences (Single Shot Fast Spin Echo, FIESTA, PROPELLER), with no prior information about if the livers harboured any lesions or not. Thus, any variations in signal properties of the lesions among these different T2W sequences were investigated blindly. Results: 301 lesions were included in our study. 63 (36%) of the patients were males, and 110 (64%) were females. The ages of the patients ranged between 19 and 90 years (mean age was 52.9 years). 40 (13.3%) lesions were malignant, and 261 lesions (86.7%) were benign. 148 lesions (49.2%) were hemangiomas, 90 (29.9%) were cysts, and 32 (10.6%) were metastases. When comparing the lesion signal properties obtained with the three different T2W sequences, the repeated measures analysis method was performed, and the intraclass coefficient was found to be 0.962. No statistically significant differences were found among the three sequences in terms of lesion signal intensities, and there was a strong concordance among these sequences, in characterizing lesion signal properties. Conclusions: No statistically significant variations were found among the three T2W sequences, and no sequence was superior to another, in terms of characterization of lesion signal properties.